Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Zebra to smakowite połączenie klasycznego sernika z sernikiem czekoladowym. Przepis na to ciasto niewiele różni się od tradycyjnej receptury sernika. Efekt „zebry” uzyskasz zaś w taki sam sposób, jak w przypadku popularnej babki piaskowej Zebra. Oryginalny sernik może stać się ozdobą świątecznego stołu.
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 149
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1708
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 318
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 149
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1708
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 318
Składniki
Rozkrusz herbatniki na pył (w malakserze lub z pomocą wałka). Połącz z 1 łyżką kakao i 50 g masła. Wymieszaj dokładnie i wyłóż uzyskaną masą spód tortownicy o średnicy 24 cm.
Co najmniej dwukrotnie zmiel twaróg maszynką do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodaj do niej resztę masła. Połącz uzyskaną masę z twarogiem. Podziel ją na dwie mniej więcej równe części. Jedną z nich wymieszaj dokładnie z budyniem waniliowym, a drugą – z budyniem czekoladowym i resztą kakao.
Wyłóż na środek tortownicy (ze spodem z ciasteczek) kilka łyżek masy z kakao. Na środek powstałego kleksa ciasta wyłóż kilka łyżek masy z budyniem waniliowym. Wykładaj obie masy serowe na przemian – do ich wyczerpania.
Wstaw sernik Zebra na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C stopni. Piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku przy lekko uchylonych drzwiczkach – do wystudzenia.
Wstaw sernik na co najmniej kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj, np. czekoladowymi kuleczkami.