Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam serniki w każdej postaci ... ten nie dosyć, że pyszny, wilgotny i ciężki, to jeszcze pięknie się prezentuje :-). Przepis po raz kolejny zaczerpnięty od Mirabelki :-)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3476
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 109
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 837
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3476
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 109
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 837
Składniki
Masło lub margarynę stopić i odstawic. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą w osobnej misce, lekko przestudzić. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając, cienkim strumyczkiem wlać stopiony tłuszcz. Dodać budyń w proszku i partiami twaróg. Białka ubic na sztywną pianę, dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, a do drugiej gorzką czekoladę i kakao. Obie części delikatnie wymieszać. Formę (u mnie tortownica ok. 26cm) wysmarować tłuszczem. Ciasto wykładać w następujący sposób: na środek tortownicy nałożyć 2 łyżki jasnej masy, następnie na środek jasnej masy wlać 2 łyżki ciemnej masy, na środek ciemnej, 2 łyżki jasnej i tak do wyczerpania ciasta. Za każdym razem masę lekko wgnieść łyżką w środek, tak aby warstwy z dołu lepiej się rozchodziły na boki. Sernik piec w temp. 170-180 stopni ok. 1,5 godz. Po upieczeniu okroić ciasto od brzegów tortownicy i studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Smacznego :-)