Do góry

Desery Przepis na:

Sernik zimowy

Sernik zimowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 642

Dodano:

Odsłon: 3671

Sernik z wiejskiego sera ze słodką waniliową polewą. Idealny na świąteczny stół.

Składniki

  • Proporcje na sernik o średnicy 32 cm:
  • 3 kg wiejskiego sera
  • 15 jaj od szczęśliwych kur
  • 500 g cukru pudru
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • szczypta soli
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • Kruche ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • łyżka oleju
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 100 g masła
  • Jajko
  • 200 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
  • Dekoracja:
  • kilka liofilizowanych wiśni
  • posypka cukrowa
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Sernik zimowy

Przygotowanie

  1. kruche ciasto:
    Krupczatkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Siekamy do momentu uzyskania kruszonki. Do kruszonki dodajemy żółtka, olej i śmietanę. Zagniatamy kruche ciasto. Ciasto wałkujemy na koło o średnicy 32 cm. Wykładamy na blachę(jeśli będziemy piec w rancie) lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Na ciasto zakładamy rant. Podpiekamy przez 15 minut w 200°C.

  2. Sernik:
    Ser mielimy na drobnym oczku maszynki.
    Zmielony ser przekładamy do dzieży robota dodajemy żółtka, cukier puder, mąkę kokosową, skrobię kukurydzianą, kaszkę orkiszową i cukier waniliowy. Mieszamy końcówką - łopatka najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększamy na średnie. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy.
    Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier ciągle ubijając.

    Sztywną pianę mieszamy z masą serową za pomocą silikonowej łopatki.

  3. Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy w 175°C przez 1,5 godziny. Sernik studzimy w piecyku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

  4. Polewa:
    Jajko ucieramy z cukrem pudrem i pastą waniliową. Masło mocno rozgrzewamy, uważamy, żeby nie przypalić. Gorące masło dodajemy do jajka roztartego z cukrem pudrem. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli masło nie łączy się z pozostałymi składnikami należy dodać jeszcze cukru pudru.

  5. Polewę wylewamy na ostudzony sernik. Ozdabiamy posypką cukrową i pokruszonymi na pył liofilizowanymi wiśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń