Do góry

Desery Przepis na:

Sernik złota rosa

Sernik złota rosa

Autor:

Przepisów i artykułów: 265 Ocena: 12876

Dodano:

Odsłon: 5945

Sernik złota rosa

Składniki

  • Ciasto:
  • Masło 200 g lub margaryna 250 g
  • Mąka 2 szklanki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Żółtka 3
  • Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • Cukier z wanilią łyżeczka
  • Masa serowa:
  • Twaróg z wiaderka 1 kg
  • Cukier szklanka
  • Żółtka 4
  • Jajka 2
  • Mleko 2 szklanki
  • Budyń śmietankowy 2
  • Olej 1/2 szklanki
  • Pianka:
  • Białka 7
  • Cukier 1/2 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik złota rosa

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i zagniatamy szybko ciasto.


    Dużą blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce.


    Kolejno przygotowuje masę serową. Do miski wsypujemy cukier, żółtka oraz jajka i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy budynie, mleko oraz olej i ponownie miksujemy krótko . Dodajemy twaróg i miksujemy. Tak przygotowaną masę serową przelewamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy ok. 45 minut. w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.


    W tym czasie białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Po każdym dodaniu miksujemy ok. 20-30 sekund i dopiero dodajmy kolejną porcję cukru.


    Sernik po upływnie 45 minut wyciągamy na chwilę z piekarnika i wykładamy delikatnie ubite białka. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń