Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz prostego przepisu na serniki babeczki, które są słodkie, owocowe, a do tego łatwe w przygotowaniu? No to mamy coś specjalnie dla ciebie.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 410
Pizza chłopska z ziemniakami łączy włoski klasyk z domowym akcentem. Przede w...
Odsłon: 16858
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 398
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 410
Pizza chłopska z ziemniakami łączy włoski klasyk z domowym akcentem. Przede w...
Odsłon: 16858
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 398
Składniki
Rozkrusz herbatniki na drobne okruszki i wymieszaj je z roztopionym masłem aż masa będzie jednolita. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Do foremek na muffinki włóż papilotki i w każdą nałóż po łyżce masy ciasteczkowej, lekko dociskając. Wstaw na chwilę do lodówki, aby spód stwardniał.
W dużej misce utrzyj serek śmietankowy, jogurt i cukier aż masa będzie gładka. Dodaj jajka, skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i mąkę. Miksuj aż składniki się połączą. Wyjmij foremki z lodówki i nałóż masę serową na spody ciasteczkowe, wypełniając każdą foremkę prawie do pełna.
Nagrzej piekarnik do 160°C. Piecz serniczki przez około 20-25 minut, aż masa serowa będzie lekko ścięta, ale środek jeszcze nieco wilgotny. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki, pozostawiając serniczki do wystudzenia.
Przełóż serniczki do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężały i nabrały odpowiedniej konsystencji.
Po tym czasie wyłóż po łyżce konfitury wiśniowej na wierzch serników babeczek i wykałaczką zrób dekoracyjne wzorki.