Do góry

Desery Przepis na:

Seromak

Seromak

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 79

Dodano:

Odsłon: 3072

Pyszne ciasto nie tylko na święta

Składniki

  • mak mielony - 2,5 szklanki
  • masło - 1/4 do maku, 1/4 do ciasta, 1/5 do polewy
  • orzechy włoskie - 100g
  • miód płynny - 1/4 szklanki
  • cukier waniliowy - 3 sztuki
  • cukier migdałowy - 1 łyżeczka
  • wiórka kokosowe - 2 łyżki
  • płatki migdałowe - 2 łyżki
  • rodzynki - 3 łyżki
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • jajka - 3 sztuki
  • ser biały - 1 kg
  • budyń waniliowy - 1 sztuka
  • cukier - 1/2 szklanki do sera, 1/2 szklanki do ciasta, 2/3 szklanki na polewę
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka - 150 g
  • sól - szczypta
  • kakao - 3 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Seromak

Przygotowanie

  1. Mak zalać dwoma szklankami wody, dodać 1/4 kostki masła oraz pokrojone orzechy włoskie i gotować około 15 minut.

  2. Do maku dodać cukier migdałowy, miód, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki kokosu, rodzynki, płatki migdałowe, sól, łyżkę bułki tartej, dokładnie wymieszać i odstawić.

  3. Mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru wymieszać, dodać jajko oraz 1/4 kostki masła, zagnieść. Wyłożyć na tortownicę (średnica 26 cm)

  4. Do wystudzonego maku dodać jedno jajko, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na ciasto.

  5. Ser, budyń waniliowy, cukier waniliowy, jedno jajko i 1/2 szklanki cukru zmiksować i przełożyć na warstwę maku.

  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

  7. 1/5 kostkę masła, 3 łyżki wody, 2/3 szklanki cukru i 3 łyżki kakao podgrzać do połączenia składników.

  8. Wystudzone ciasto polać ciepłą, ale nie gorąca polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń