Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Seromak z kruszonką"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 305
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 110
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 150
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 305
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 110
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 150
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem i solą. Twaróg utrzyj z mlekiem, olejem, jajkiem i cukrami. Wsyp mąkę, zagnieć ciasto. Tortownicę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz 10 minut w 200oC. Mak zalej gorącym mlekiem, odstaw. Kruszonka: zagnieć mąkę z cukrem i masłem. Do połowy domieszaj kakao. Schłodź.
Masa serowa: masło rozpuść, ostudź, utrzyj z resztą składników. Masa makowa: mak odciśnij, utrzyj z masłem, domieszaj bakalie. Ewentualnie dosłodź miodem.
Na ciasto wyłóż mak i masę serową. Posyp kruszonkami. Piecz ok. 50 minut w 180oC.
Masa makowa
Gdy korzystasz z całego maku, przepłucz go, osącz i gotuj 30 minut. Potem zmiel.Źródło: Naj