Do góry

Desery Przepis na:

Seromakowiec

Seromakowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 572

Dodano:

Odsłon: 4740

Nie tylko na Wielkanoc, ale również świetnie się nadaje na urodziny, czy Boże Narodzenie. Niesamowicie smaczny i wilgotny seromakowiec.

Składniki

  • Masa makowa:
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki maku mielonego
  • 4 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 4 łyżki migdałów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • Masa serowa:
  • 4 jajka
  • 500 g sera półtłustego
  • 40 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 75 g masła
  • Kruche ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 4 łyżki maku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto:
    Masło, mąkę, cukier oraz żółtko poszatkuj na drobną "kaszkę". Dodaj kokos, jogurt naturalny mak i ekstrakt i szybko wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Wyłóż kruchym ciastem tortownicę o średnicy 28 cm i podpiecz przez 10 minut. Po upieczeniu wyciągnij nieco do przestudzenia.

  2. Masa makowa:
    Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 20-25 minut. Po tym czasie odcedź mak na sitku i pozbądź się nadmiaru wody (najlepiej do tego celu użyć gazy).
    W osobnej misce utrzyj cukier z żółtkami na jasną i puszystą masę. Dodaj mak, bakalie i ekstrakt. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie w osobnej misce ubij na sztywno białka i dodaj je do maku. Delikatnie wymieszaj całość. Białka najlepiej jest ubijać tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika.

  3. Masa serowa:
    Masło utrzyj na jasną masę z cukrem. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Na koniec dodaj ser, mleko oraz mąkę pszenną. Następnie rozpuść na parze bądź w mikrofalówce białą czekoladę. Nieco schłodzoną dodawaj do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Wszystko dokładnie wymieszaj (lecz nie przy użyciu miksera, nie chcemy utracić całego powietrza).

  4. Na podpieczone kruche ciasto wyłóż masę makową. Wygładź. Na wierzch wylej masę serową. Ja moje ciasto przykryłem folią aluminiową by nie było nazbyt spieczone. Piecz przez mniej więcej godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń