Do góry

Desery Przepis na:

Seromakowiec

Seromakowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 624

Dodano:

Odsłon: 706

Cztery warstwy: delikatne ciasto, orzechowy mak, waniliowy ser i wyrazista czekolada. Wchodzicie w to?

Składniki

  • Mak mielony 2,5 szklanki
  • Margaryna do pieczenia 1/4 kostki do maku + 1/4 kostki do ciasta + 1/5 kostki na polewę
  • Orzechy włoskie 100 g
  • Miód sztuczny 1/4 szklanki
  • Cukier wanilinowy opakowanie 16 g 3 szt.
  • Cukier migdałowy 1 łyżeczka lub 2-3 krople olejku migdałowego
  • Kokos 2 łyżki
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Jajko kurze 3 szt.
  • Ser twarogowy trzykrotnie mielony 1 kg
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie
  • Cukier biały 1/2 szklanki do sera + 1/2 szklanki do ciasta + 2/3 szklanki na polewę
  • Proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • Mąka pszenna 150 g
  • Sól
  • Kakao naturalne 3 łyżki
  • Cokolwiek zechcecie do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak zalać dwiema szklankami wody, dodać 1/4 kostki margaryny oraz pokrojone w dowolny sposób orzechy i gotować pod przykryciem przez około 15 minut.

  2. Do maku dodać cukier migdałowy lub olejek, miód, dwa opakowania cukru wanilinowego, dwie łyżki kokosu, ćwierć łyżeczki soli oraz łyżkę bułki tartej, dokładnie wymieszać i odstawić.

  3. Mąkę, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru i dwie szczypty soli wymieszać.

  4. Do mąki z poprzedniego etapu dodać jedno jajko oraz 1/4 kostki margaryny i zmiksować.

  5. Przygotowanym ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 26 cm.

  6. Do lekko przestudzonego maku z etapu 2 dodać jedno jajko, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na warstwę ciasta.

  7. Ser, budyń waniliowy, jedno opakowanie cukru wanilinowego, jedno jajko i pół szklanki cukru zmiksować i przełożyć do tortownicy na wierzch maku.

  8. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez godzinę.

  9. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

  10. 1/5 kostki margaryny, 3 łyżki wody, 2/3 szklanki cukru i 3 łyżki kakao podgrzewać do połączenia składników.

  11. Wystudzone ciasto polać ciepłą, ale nie gorącą polewą i udekorować według własnego pomysłu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń