Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszne ciasto nie jest specjalnie trudne. Owszem wymaga trochę czasu, ale z pewnością warto go poświęcić. Serdecznie polecam.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
Foremkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować spód. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier puder, jajko i pokrojone drobno zimne masło. Zagnieść szybko ciasto. Następnie zawinąć je w folię i dać do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozprowadzić palcami w foremce. Podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 15 minut. Wystudzić. Mak gotować pięć minut. Poczekać aż napęcznieje. Resztę wody odlać. Zmielić go dwa-trzy razy. Do zmielonego maku dodać cukier, rodzynki, miękkie masło, aromat migdałowy i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać. Twaróg zmielić dwa razy. Dodać do niego jajka, budyń śmietankowy, miękkie masło, cukier i aromat pomarańczowy. Całość dokładnie utrzeć. Na wystudzony spód nakładać łyżką na przemian masę makową, a potem masę serową. Tak postępować na całej blaszce, aż do wyczerpania składników. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 65-75 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż ciasto całkiem wystygnie. Potem polewa z rozpuszczonej na parze białej czekolady i mleka. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.