Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowity i wilgotny mak, kremowy ser i odrobina kruchego ciasta dla przełamania tekstury - wspaniałe ciasto nie tylko na święta
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93144
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1880
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5697
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5679
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93144
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1880
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5697
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5679
Składniki
Uwaga: SZKLANKA 200 ml Zaczynam od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję (u mnie rant 24 x 20 cm, użyłam rantu, ponieważ mój seromakowiec wyszedł super wysoki. Możecie użyć większej blaszki np. 30 x 35 cm o standardowej wysokości). Wykładam ciasto na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15 minut. Ciasto odstawiam i mogę się zabrać za przygotowanie masy serowej i makowej.
Masa makowa: suchy mielony mak wystarczy zalać 600 ml wrzącego mleka, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zwykły mak należy zaparzyć i przemielić dwa razy. Do maku dodaję cukier puder, miód, żółtka, masło, ekstrakt migdałowy i bakalie. Wszystko mieszam, a na koniec dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Masę makową odstawiam.
Masa serowa: Wszystkie składniki oprócz śmietanki umieszczam w misce i delikatnie miksuję. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej. Teraz mieszam delikatnie łopatką.
Masę makową i serową układam na przemian w blaszce w dowolnym układzie. W ten sposób po upieczeniu utworzą się „ciapki”, a ciasto nie będzie jednolite, co daje ciekawy efekt. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam zamknięty jeszcze 15 minut. Seromakowiec odstawiam do całkowitego wystygnięcia, a potem wstawiam go do lodówki na kilka godzin. Górę dekorujemy dowolnie. U mnie to cukier puder i piernikowe gwiazdki, ale może być czekolada, czy też lukier. Seromakowiec gotowy. Smacznego