Do góry

Desery Przepis na:

Seromakowiec z jabłkiem

Seromakowiec z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10738

Dodano:

Odsłon: 936

Każdy w tym cieście znajdzie coś dla siebie. Ser, mak, bakalie i jabłko. Ser koniecznie z prawdziwą wanilią.

Składniki

  • SER : twaróg mielony 1 kg ( wiaderko )
  • cukier drobny 200 g
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy + 1 laska wanili
  • 3 łyżki oleju
  • budyń waniliowy ( proszek 70 g )
  • Mak : ugotowany mak zmielony z cukrem 230 g + 1-2 łyżki miodu
  • kilka orzechów włoskich
  • garść rodzynek + zapach rumowy
  • 1-1,5 jabłka nie kwaskowe ( sztuka )
  • 1 biało do maku
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Twaróg miksujemy z dwoma cukrami, następnie wciąż mieszając dodajemy po jednym jajku.Na koniec wsypujemy proszek budyniowy, olej i chwilę miksujemy.
    Spód tortownicy 24 cm wykładamy papierem, boki delikatnie natłuszczamy i posypujemy mąką.
    Spód tortownicy wypełniamy herbatnikami.
    Rodzynki zalewamy gorącą wodą, dolewamy zapach rumowy, po wystudzeniu rodzynki odcedzamy i mieszamy z gotowanym makiem.
    Masę makową doprawiamy posiekanymi orzechami i miodem, na koniec dodajemy ubite białko.
    Mak wykładamy na ciastka.
    Jabłko, lub jabłka kroimy w plasterki i rozkładamy na masie makowej.

  2. Na jabłka przekładamy masę serową.
    Całość pieczemy około 70 minut najpierw w 180 C, potem w 160 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń