Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyjemnie prezentujący się i pyszny w smaku deser bez użycia piekarnika.
Folia aluminiowa, mikser, łyżka, miska.
Składniki
Dużo wcześniej przygotowałam sobie galaretkę, wybrałam wiśniowy smak, ale można dać każdy inny. Galaretkę zalałam zgodnie ze wskazaniem 500ml gorącej wody, zalałam ją w głębokim talerzu, żeby później było mi łatwiej wyciąć pasek. Jak galaretka już była sztywna, stężała zabrałam się za robienie ciasta. Miękkie masło zmiksowałam z białym serem, jogurtem greckim i cukrem pudrem (posiłkowałam się mikserem). Z serowej masy ujęłam 1/3 całości i wymieszałam ją z kakao. Pozostały słodki serek wymieszałam z cukrem waniliowym. Herbatniki ułożyłam na rozłożonej folii aluminiowej po 3 w sześciu rzędach. Wyłożyłam na nie jasną, serową masę i dokładnie rozprowadziłam po herbatnikach. Na jasną masę ułożyłam kolejną warstwę herbatników (6 rzędów po 3 ciastka) i na herbatniki, na ich wierzch wyłożyłam kakaową, serową masę. Z galaretki wycięłam długie paski i ułożyłam na środku kakaowej masy. Złożyłam domek złączając do siebie boczne herbatniki. Jak składałam herbatniki od razu zasłaniałam chatkę aluminiową folią, którą na początku rozłożyłam. Odstawiłam ciasto na przynajmniej godzinkę do lodówki. Przygotowałam polewę - deserową czekoladę rozpuściłam z dodatkiem mleka. Polałam polewą chatkę i obsypałam wiórkami kokosowymi.