Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serowe muffinki, czekoladowy kruchy spód, czekoladowa pianka... MNIAM!!!
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 62
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 62
Składniki
skrobię, mąkę z otrębów, kakao, rozkruszony słodzik i proszek do pieczenia wsypujemy na stolnicę, dodajemy jajko i ser - zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę skrobi. Ciasto podzieliłam na dwie części, później znów na pół, tak by powstały 4 równe kawałki. Ponieważ miałam 12 "miejsc" na muffinki, każdy z tych 4 kawałków podzieliłam na 3 części i powkładałam w "dziurki" w blaszce. Ugniotłam palcami, żeby były równe. (Blaszkę posmarowałam odrobiną oliwy!!). Ser, żółtka, słodzik i skrobię miksujemy na gładką masę i po łyżce nakładamy na "spód" muffinków. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180stopni.
W tym czasie przygotowujemy piankę: białka jajek z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy kakao i rozkruszony słodzik - miksujemy. Nakładamy na masę serową (ja użyłam szprycy z rękawem) i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut. Gotowe muffinki zostawiamy w gorącym piekarniku do ostygnięcia.