Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy jest ktoś kto ich nie jadł, ktoś kto ich nie lubi? Pyszne, pulchniutkie, umiarkowanie słodkie. Na Tłusty Czwartek idealne, bo zrobimy je dużo szybciej niż pączki.
Polecam.
Odsłon: 1201
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1655
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1133
Polecam.
Odsłon: 1201
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1655
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1133
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy zmielony biały ser (może być również rozgnieciony widelcem, ja tak właśnie zrobiłam), żółtka, śmietanę, cukier, sodę oraz ubite na pianę białka. Dłońmi zarabiamy ciasto, tak jak ciasto kruche, ale w tym przypadku jego konsystencja musi być luźniejsza.
Zarobione ciasto dzielimy na 4 części (naraz nie rozwałkujemy całego ciasta). Rozwałkowujemy jedną część, podsypujemy przy tym mąką, żeby ciasto nie przywarło nam do stolnicy. Grubość odpowiednia to 3-4 mm. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawamy koła (wciąż nie posiadam wykrawacza), w których z kolei wykrawamy środki za pomocą kieliszka. Z resztą ciasta postępujemy analogicznie. Powstają nam oponki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia. Smażymy tak jak pączki, czyli na głębokim tłuszczu, a podczas całego procesu pamiętamy aby je odwrócić. W tym przypadku jest to dużo łatwiejsze ponieważ oponki nie "kręcą" się tak jak pączki i łatwo je podhaczyć widelcem.
Upieczone smakołyki osączamy na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem. Uwaga 1: Uprzedzając być może czyjeś pytanie. Oznajmiam, że ciasto nie zawiera tłuszczu! Uwaga 2: Z podanych proporcji wyszło mniej więcej 40 sztuk oponek. Smacznego.