Do góry

Desery Przepis na:

Serowe oponki

Serowe oponki

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48494

Dodano:

Odsłon: 22078

Czy jest ktoś kto ich nie jadł, ktoś kto ich nie lubi? Pyszne, pulchniutkie, umiarkowanie słodkie. Na Tłusty Czwartek idealne, bo zrobimy je dużo szybciej niż pączki.

Składniki

  • ser biały półtłusty 60 dkg
  • mąka pszenna tortowa 40 dkg
  • jajka 2 sztuki
  • cukier 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżka
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • olej do smażenia około 1 litra
  • cukier puder do posypania oponek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy zmielony biały ser (może być również rozgnieciony widelcem, ja tak właśnie zrobiłam), żółtka, śmietanę, cukier, sodę oraz ubite na pianę białka. Dłońmi zarabiamy ciasto, tak jak ciasto kruche, ale w tym przypadku jego konsystencja musi być luźniejsza.

  2. Zarobione ciasto dzielimy na 4 części (naraz nie rozwałkujemy całego ciasta). Rozwałkowujemy jedną część, podsypujemy przy tym mąką, żeby ciasto nie przywarło nam do stolnicy. Grubość odpowiednia to 3-4 mm. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawamy koła (wciąż nie posiadam wykrawacza), w których z kolei wykrawamy środki za pomocą kieliszka.
    Z resztą ciasta postępujemy analogicznie.
    Powstają nam oponki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia. Smażymy tak jak pączki, czyli na głębokim tłuszczu, a podczas całego procesu pamiętamy aby je odwrócić. W tym przypadku jest to dużo łatwiejsze ponieważ oponki nie "kręcą" się tak jak pączki i łatwo je podhaczyć widelcem.

  3. Upieczone smakołyki osączamy na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem.

    Uwaga 1: Uprzedzając być może czyjeś pytanie. Oznajmiam, że ciasto nie zawiera tłuszczu!
    Uwaga 2: Z podanych proporcji wyszło mniej więcej 40 sztuk oponek.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 12 lutego 2015 Świetne oponeczki! wyglądają bardzo smakowicie :) Można byłoby je jeść codziennie, gdyby nie te oponki powstające w nieodpowiednich miejscach :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń