Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serowe ślimaczki"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 317
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 69
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 317
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 69
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Składniki
Do miski przesiej mąkę razem ze sporą szczyptą soli oraz łyżeczką sody oczyszczonej. Dodaj posiekane na kawałki zimne masło oraz mleko. Szybko wyrób ciasto. Odstaw na ok. 20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm. Przełóż go na papier do pieczenia. Posmaruj przecierem pomidorowym (pozostaw wolne po 3 cm od każdego brzegu).
Ser żółty zetrzyj na tarce, połową posyp ciasto. Na nim rozłóż pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz osączone i posiekane kawałki ananasa. Całość posyp resztą sera. Pomagając sobie papierem, zwiń płat w roladę.
Roladę pokrój na 12 plasterków. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 20 minut. Podawaj na ciepło.
12 sztuk, czas ok. 60 min; porcja – 150 kcal, cena 1 zł.
Soda i proszek do pieczenia mają na celu spulchnienie ciasta. Jeśli jednak planujesz upieczone przysmaki serwować na ciepło, wybierz sodę. Proszek może wywołać ból brzucha.Źródło: Świat kobiety