Do góry

Desery Przepis na:

Serowe ślimaczki z jabłkami

Serowe ślimaczki z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 253

Bułeczki na bazie ciasta z białego twarogu.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 300 g + do oprószenia
  • chudy twaróg 250 g
  • masło lub margaryna 250 g
  • cukier 95-100 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 6 g
  • szczypta soli
  • Nadzienie : 1 większe jabłko + kandyzowana skórka limonkowo-cytrynowa
  • przyprawa do kawy ( cukier + skórka pomarańczowa ) 1 łyżka
  • do smarowania 1 żółtko
  • do posypania płatki migdałowe
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 15-16 bułek.
    Tłuszcz pokroić w kostkę, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.Zawinąć je w folię, włożyć na 1 godz. do lodówki.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na prostokąt 54 x 27 cm.
    Jabłko obrać pokroić w plastry a potem w mniejsze 1,5 cm cząstki.
    Rozwałkowane ciasto posypać przyprawą, rozłożyć kawałki jabłka.

  2. Ciasto zwinąć, zaczynając od węższego brzegu i pokroić w 3 cm plastry.

  3. Ślimaczki można lekko spłaszczyć ręką, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi.
    Piec około 26 minut w 200 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 marca Pyszności, lubię takie ciacha, ser, jabłka - mniam :) Na jutro byłyby w sam raz, bo dziś jeszcze czuję wczorajsze pączki ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń