Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowe z carpaccio z buraka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Składniki
Buraki owiń w folię aluminiową, piecz przez 45 minut w temperaturze 200°C. Płatki kukurydziane zmiksuj blenderem, wymieszaj z bułką tartą.
Wszystkie rodzaje serów zetrzyj na tarce, połącz z jajkiem, solą i z pieprzem (jeśli masa wyszła zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej; jeśli za gęsta – wrzuć do niej jeszcze jedno jajko). Z masy formuj nieduże kulki, obtocz je w płatkach, a następnie smaż na oleju.
Upieczone buraki ostudź, pokrój je w cienkie plastry. Oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz dokładnie wymieszaj. Na talerzach układaj plastry buraka, skrop je dresingiem, na nich kładź kotleciki, polej je odrobiną jogurtu i całość dekoruj bazylią.
Czas: około 2 godziny.Źródło: Dobry Tydzień