Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny o delikatnym smaku serowniczek oblany lukrem w chrupiącym kruchym cieście, po prostu rozkosz dla podniebienia.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 416
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1795
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 359
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 416
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1795
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 359
Składniki
Składniki ciasta wyrabiamy w malakserze lub mikserem.
Gdy stanie się jednolite i sprężyste, owijamy ukształtowaną z ciasta kulę w folię i przez godzinę wychładzamy w lodówce.
Przygotowujemy ser: masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku na przemian z serem. Do połączonych składników dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, dokładnie, ale delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.
Wychłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy jeden placek i wykładamy nim spód niewielkiej foremki lub małej tortownicy( foremkę wykładamy papierem do pieczenia, u mnie silikonowa bez smarowania), nakłuwając widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy ciasto w nagrzanym do 200'C piekarniku przez 10-12 minut, w tym czasie placek powinien się delikatnie zrumienić. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i trzymamy w chłodnym miejscu. Na podpieczony, lekko wychłodzony spód wykładamy masę serową.
Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy rozwałkowanym, surowym ciastem, a następnie lekko nakłuwamy widelcem.
Całość wstawiamy na 60- 70 minut do nagrzanego do temp. 180'C piekarnika. Zrumienione ciasto, jeszcze ciepłe, polewamy lukrem utartym z cukru pudru, białka i soku z cytryny. Smacznego !!!