Do góry

Desery Przepis na:

Serowiec z rodzynkami

Serowiec z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Serowiec z rodzynkami"

Składniki

  • 8 średnich jabłek
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 25 dag twarogu
  • 4 jajka
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/4 szkl. mleka
  • 9 łyżek oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka rodzynek
  • tłuszcz do posmarowania blachy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miseczki. Dodaj twaróg, jajko, mleko, olej, cukier oraz 1 cukier waniliowy. Zagnieć jednolite ciasto. Jabłka cienko obierz. Pokrój na połówki. Wytnij gniazda nasienne. Połówki jabłek gęsto ponacinaj (po wypukłej stronie). Owoce od razu skrop sokiem z cytryny.

  2. Blachę posmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj. Spód i brzegi blachy wylep plackiem. Na cieście ułóż ponacinane połówki jabłek.

  3. Śmietanę wymieszaj z pozostałymi jajkami i drugim cukrem waniliowym. Zalej jabłka. Posyp rodzynkami. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.175 st. Piecz godzinę.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń