Do góry

Desery Przepis na:

Serowo - wiśniowa fantazja

Serowo - wiśniowa fantazja

Autor:

Przepisów i artykułów: 380 Ocena: 2022

Dodano:

Odsłon: 4795

Bardzo proste, smaczne i ładnie wyglądające ciasto na zimno, na herbatnikach, z galaretką.

Składniki

  • 250g białego sera w kostce
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawkowo - waniliowym
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • ok. 8 herbatników
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Serowo - wiśniowa fantazja

Przygotowanie

  1. Galaretkę wiśniową przygotowałam według instrukcji na opakowaniu, czyli rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody. Galaretkę rozlałam na dwie równe części i odstawiłam do wystygnięcia. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam jogurt naturalny i zblendowałam razem na jednolitą masę. Galaretkę krystaliczną wymieszałam z żelatyną i rozpuściłam razem w jednej szklance gorącej wody. Galaretkę wystudziłam. Gdy była chłodna wymieszałam ją z masą serowo - jogurtową. Masę podzieliłam na dwie równe części. Małą foremkę o wymiarach ok. 10x20cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam herbatniki. Na herbatniki wylałam połowę masy serowej i odstawiłam do lodówki, aby masa stężała. Drugą połowę masy serowej pozostawiłam na blacie, aby się nie ścięła. Gdyby mimo wszystko za szybko gęstniała, miseczkę można umieścić w ciepłej wodzie. Na stężałą masę serową wylałam jedną porcję wystudzonej galaretki wiśniowej i ponownie odstawiłam ciasto do lodówki do stężenia. Gdy galaretka była w miarę sztywna, wyłożyłam na nią drugą połowę masy serowej. Ciasto znów odstawiłam do lodówki, aby masa się ścięła. Na ściętą masę serową wylałam drugą część galaretki wiśniowej. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki. Tym razem pozostawiłam je tam na całą noc. Następnego dnia, wyciągnęłam ostrożnie ciasto z foremki i pokroiłam na kawałki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń