Do góry

Desery Przepis na:

Serowy drożdżwiec z jagodami i czekoladą

Serowy drożdżwiec z jagodami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2112

Dodano:

Odsłon: 1022

Ciasto drożdżowe z dodatkiem waniliowego serka nadziewane białą czekoladą i jagodami. Do tego posypane chrupiącą kruszonką. Pychota!

Składniki

  • Mąka - 400g + na stolnicę
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1 szt
  • Mleko - 80g
  • Cukier - 20g
  • Masło - 25g
  • Serek homogenizowany waniliowy - 280g
  • Czekolada biała - 1 tabliczka
  • Jagody - 100g
  • Kruszonka:
  • Mąka - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Serowy drożdżwiec z jagodami i czekoladą

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w mleku. Odstawić do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do mleka z masłem dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy resztę składników na ciasto - mąkę, jajko, serki homogenizowane. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używacie rzadszych serków (typu Danio), może być konieczne dodanie większej ilości mąki.

    Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w naczyniu przykrytym bawełnianą ściereczką.


    Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy - wystarczy na 2cm.

    Ciasto posypujemy startą lub pokrojoną w małe kawałki czekoladą i jagodami.

  2. Ciasto zawijamy w rulon i końce przyklepujemy, aby się nie rozklejały.

  3. Wykładamy do natłuszczonej okrągłej formy (u mnie 26cm).

    Jeśli macie problem z zawijaniem ciast możecie pominąć rolowanie. Do formy wyłóżcie 1/3 ciasta, na to połowę czekolady i jagód, znów 1/3 ciasta, pozostałe dodatki i na górę ciasto. Po upieczeniu też będzie fajnie wyglądać.

  4. Ciasto dociskamy, aby wypełniło całą formę i odstawiamy jeszcze na 10 minut.

    W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem i mąką i zagniatamy.

    Ciasto posypujemy kawałkami kruszonki.

  5. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń