Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsyp 45 dag mąki. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, 5 dag miękkiego masła oraz 1 jajko. Jeśli chcesz by chałki były słodsze, dodaj 2 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego.
starannie zagnieć, dolewając tyle ciepłego mleka, by powstało elastyczne, gładkie ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
Rozwałkuj je na 2 grube placki. Utrzyj 30 dag twarogu z 5 dag masła i 5 dag cukru. Dodaj łyżkę budyniu w proszku. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj. Jeden z placków posmaruj masą serową. Obydwa placki zwiń. Rulony spleć.
Ułóż na blasze przykrytej pergaminem, formując wieniec. Posmaruj go roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 st.Źródło: Tina