Do góry

Desery Przepis na:

Sezamowiec

Sezamowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 4043

Dodano:

Odsłon: 3917

Sezamowiec to połączenie kruchego ciasta, bezy i genialnej masy. Jak większość ciast mojego przepisu nie jest bardzo słodkie, pomimo dodania kajmaku. Moim zadaniem, idealne na jesienny weekend z kubkiem kawy w ręku, kiedy pogoda nie do końca nam sprzyja.

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g margaryny (kostka)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa kajmakowa:
  • 125 g margaryny
  • 500 g kajmaku
  • 1 łyżka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 200 g sezamu
  • 2,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1 opakowanie mix-u/fix-u do śmietany
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymiary dwie formy po 30 x 26 cm.

    Najpierw sezam podprażamy chwilkę na suchej patelni. Cały czas go mieszamy, żeby się nie przypalił, a gotowy od razu przesypujemy do miski do ostudzenia (jeśli zostawimy go na gorącej patelce może się spalić).

  2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i wyklejamy nim dwie, wyłożone papierem do pieczenia formy. Możemy je również rozwałkować i dopiero wtedy przełożyć do form.

  3. Wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 15 minut. Ciasta powinny się ładnie podpiec i lekko zarumienić.

  4. W międzyczasie kiedy ciasta się pieką robimy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie gładka i szklista. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie ubijamy.

  5. Podpieczone i gorące kruche ciasta smarujemy bezą i posypujemy sezamem (trochę sezamu zostawiamy do posypania cista, około 2 łyżki). Kontynuujemy pieczenie w 160°C przez około godzinę, beza ma ładnie się wysuszyć i zbrązowieć. Gotowe ciasta pozostawiamy do wystudzenia.

  6. Margarynę ucieramy z 450 g kajmaku. Masa będzie dość lejąca. Dlatego musimy dodać do niej żelatynę, którą rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę dokładnie mieszamy z przestudzoną żelatyną i następnie pozostawiamy do lekkiego stężenia.

  7. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając fix/mix do śmietany. Następnie dodajemy do niej pozostałe 50 g kajmaku i dokładnie mieszamy.

  8. Jedno z ciast układamy bezą do góry, później smarujemy je całą masą kajmakową i przykrywamy ją drugim blatem ciasta bezą do dołu. Górę ciasta smarujemy śmietaną z kajmakiem. Na koniec posypujemy całość sezamem.

    Ciasto pozostawiamy do schłodzenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń