Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3896
Dodano: 15.07.2012
Odsłon: 61313
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy, aby powstała jednolita konsystencja. Ciasto dzielimy na 2 części. Formę ( potrzebne dwie ) o wym. 33 x 23 cm smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Dodajemy sezam i mieszamy. Lekko podsmażamy i wykładamy do jednej formy z surowym ciastem. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec stopniowo dodajemy wiórki kokosowe. Drugi surowy placek smarujemy kilkoma łyżkami dżemu i wykładamy masę białkowo – kokosową. Oba placki pieczemy w temp. 180 – 190 C Przez 30-40 min. Jeśli piekarnik mamy z termoobiegiem pieczemy 20 -25 min. Po upieczeniu placki studzimy. Miękką margarynę na krem miksujemy na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem. Dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na placek z sezamem wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim placem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

zabecka 23 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam kokos i chałwę, a tu mam to razem:) Super!i jeszcze ten fajny sezam...Musi być pyszne!2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 19 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
Wygląda smakowicie . Wypróbuje przepis w jesienne wieczory . Pozdrawiam .5 Kto głosował? | Odpowiedz

jolafel 19 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
Ile kalori w jednej porcji? Nic dziwnego ze jestesmy coraz grubszym narodem.7 Kto głosował? | Odpowiedz