Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto warstwowe, które sprawdzi się na uroczystości rodzinnej lub imprezie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy, aby powstała jednolita konsystencja. Ciasto dzielimy na 2 części. Formę ( potrzebne dwie ) o wym. 33 x 23 cm smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Dodajemy sezam i mieszamy. Lekko podsmażamy i wykładamy do jednej formy z surowym ciastem. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec stopniowo dodajemy wiórki kokosowe. Drugi surowy placek smarujemy kilkoma łyżkami dżemu i wykładamy masę białkowo – kokosową. Oba placki pieczemy w temp. 180 – 190 C Przez 30-40 min. Jeśli piekarnik mamy z termoobiegiem pieczemy 20 -25 min. Po upieczeniu placki studzimy. Miękką margarynę na krem miksujemy na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem. Dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na placek z sezamem wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim placem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.