Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1650
Dodano: 21.01.2011
Odsłon: 25661
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce ( ok. 2 godz.)
Blachę (25x 37) wyłożyć papierem i wylepić połową ciasta . Składniki masy sezamowej krótko podsmażamy i wykładamy na surowy placek. Piec ok. 30 -35 minut w 180 stopniach.
Ponownie blachę (25x 37) wyłożyć papierem i wylepić drugą połową ciasta. Placek posmarować dżemem i na to wylać pianę ubitą z białek, cukru (pod koniec ubijania dosypujemy wiórki). Piec j.w
Rozpuścić margarynę na patelni, dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy na wolnym ogniu aż do powstania jednolitej masy.
Na jeszcze ciepły placek z sezamem wylewamy masę chałwową. Po zastygnięciu przykrywamy upieczonym plackiem z pianą.
Ciasto dobre jest na drugi dzień a jeśli się uchowa to można je przechowywać nawet kilka dni. SMACZNEGO !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Izamat 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ciasto jest przepyszne - wypróbowałam. Pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 02 marca 2011Zgłoś do usunięcia
ciasto wygląda bardzo apetycznie1 Kto głosował? | Odpowiedz

beata1984 23 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
ja zrobiłam na niedzielę to ciasto i jak dla mnie pycha1 Kto głosował? | Odpowiedz

aaasik 22 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Ja składam placki odwrotnie, sezam jest na górze, pysznie karmelkowy :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

listek 21 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Renka. trzeba uważać aby za długo nie podsmażać sezamu oraz ewentualnie zmniejszyć nieco temp. pieczenia tego placka -ta moje dyżurne ciasto, zawsze wychodzi. Nowalijka , a sezam ma być w ziarnach, kupowany na wagę lub w torebkach .1 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 21 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Piekłam już to ciasto ,u mnie ta dolna warstwa z sezamem była trochę twarda -)1 Kto głosował? | Odpowiedz

lena79 21 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Moje ulubione -muszę je zrobić ,może na niedzielę.Ja do niego specjalnie robię dżem z mirabelek -jest kwaskowy super przełamuje słodki smak.
A sezam powinien byś such (same ziarenka)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 21 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
ale fajne ciacho czegoś takiego jeszcze nie jadłam1 Kto głosował? | Odpowiedz

nowalijka 21 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Mam tylko pt jaki to ma być sezam, bo ja kojarzę tylko taki polany karmelem w kawałkach taki to ma być?1 Kto głosował? | Odpowiedz

nowalijka 21 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
No ślinka mi pociekła muszę wypróbować1 Kto głosował? | Odpowiedz