Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne połączenie kruchego ciasta, sezamu i chałwy
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1761
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1391
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1761
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1391
Składniki
Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce ( ok. 2 godz.)
Blachę (25x 37) wyłożyć papierem i wylepić połową ciasta . Składniki masy sezamowej krótko podsmażamy i wykładamy na surowy placek. Piec ok. 30 -35 minut w 180 stopniach.
Ponownie blachę (25x 37) wyłożyć papierem i wylepić drugą połową ciasta. Placek posmarować dżemem i na to wylać pianę ubitą z białek, cukru (pod koniec ubijania dosypujemy wiórki). Piec j.w
Rozpuścić margarynę na patelni, dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy na wolnym ogniu aż do powstania jednolitej masy.
Na jeszcze ciepły placek z sezamem wylewamy masę chałwową. Po zastygnięciu przykrywamy upieczonym plackiem z pianą.
Ciasto dobre jest na drugi dzień a jeśli się uchowa to można je przechowywać nawet kilka dni. SMACZNEGO !!!