Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9488
Dodano: 20.01.2017
Odsłon: 24749
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Ciasto kruche.
Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno, potem wbijamy żółtka, zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na dwie części.
Masa sezamowa.
Tłuszcz rozpuszczamy w rondlu z miodem i cukrem pudrem, wsypujemy ziarna sezamu, mieszamy podsmażając na bladozłoty kolor, przekładamy do miseczki do lekkiego ostygnięcia (max 8 minut), zostawiony w rondlu się przypali, a za bardzo ostudzony będzie twardy jak kamień.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy jedną częścią ciasta, nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.
Kiedy masa sezamowa leciutko się schłodzi, ale wciąż pozostaje dość ciepła, plastyczna i miękka, wykładamy ją równą warstwą na ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto z sezamem i pieczemy cały czas(!) pod przykryciem z folii aluminiowej(!) przez 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Ciasto schładzamy.
Drugą część ciasta kruchego ponownie wykładamy na takiej samej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuwamy w wielu miejscach.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut, lekko schładzamy, smarujemy grubą warstwą powideł lub dżemu.
Masa bezowa.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy przez 3 minutki na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.
Bezę wykładamy na powidła, wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 20 - 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
UWAGA: Jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia beza za bardzo się przypieka przykryjmy ją folią aluminiową i dopieczmy do końca w/w czasu.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy.
Papier odrywamy po całkowitym ostygnięciu ciasta.
Masa chałwowa.
Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy pokruszoną chałwę, mieszając podgrzewamy do połączenia, zestawiamy z ognia, schładzamy do temp. pokojowej, potem wkładamy do lodówki aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.
Kiedy to nastąpi ciasto z sezamem (najlepiej razem z papierem w którym się piekło) wkładamy do blaszki, smarujemy równą warstwą masy chałwowej.
Potem przykrywamy ciastem z kokosem i bardzo delikatnie dociskamy, ale tak by nie uszkodzić bezy.
Ciasto wkładamy do lodówki na 12 - 24 godziny.
UWAGA: Ciasto najlepiej się kroi po 30 minutach od wyjęcia z lodówki (masa sezamowa mięknie).
Smacznego !! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

BEATA1978 09 lutego 2017Zgłoś do usunięcia
Coś dla nas :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 20 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Właśnie zamarzył mnie się teraz taki kawałek <36 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia-p 20 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda. Smaka sobie narobiłam :)2 Kto głosował? | Odpowiedz