Do góry

Desery Przepis na:

sezamowiec z kremem chałwowym

sezamowiec z kremem chałwowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8662

Dodano:

Odsłon: 24227

Wypasione ciacho dla entuzjastów chałwy, sezamu i kokosu, smaki współgrają ze sobą jak w niezłej kapeli. Najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Składniki

  • ciasto kruche:
  • 5 żółtek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 gramów zimnego masła lub margaryny
  • masa sezamowa:
  • 200 gramów ziaren sezamu
  • 50 gramów masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru pudru (z małą górką)
  • krem chałwowy:
  • 200 gramów masła lub margaryny
  • 250 gramów chałwy czystej, bez dodatków (miałam słonecznikową - waniliową)
  • beza kokosowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 gramów wiórków kokosowych
  • dodatkowo:
  • 400 gramów kwaskowatego dżemu lub powideł śliwkowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche.
    Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno, potem wbijamy żółtka, zagniatamy ciasto.

    Dzielimy je na dwie części.

    Masa sezamowa.
    Tłuszcz rozpuszczamy w rondlu z miodem i cukrem pudrem, wsypujemy ziarna sezamu, mieszamy podsmażając na bladozłoty kolor, przekładamy do miseczki do lekkiego ostygnięcia (max 8 minut), zostawiony w rondlu się przypali, a za bardzo ostudzony będzie twardy jak kamień.

    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy jedną częścią ciasta, nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.

    Kiedy masa sezamowa leciutko się schłodzi, ale wciąż pozostaje dość ciepła, plastyczna i miękka, wykładamy ją równą warstwą na ciasto.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto z sezamem i pieczemy cały czas(!) pod przykryciem z folii aluminiowej(!) przez 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto schładzamy.

    Drugą część ciasta kruchego ponownie wykładamy na takiej samej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuwamy w wielu miejscach.

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut, lekko schładzamy, smarujemy grubą warstwą powideł lub dżemu.

    Masa bezowa.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy przez 3 minutki na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.

    Bezę wykładamy na powidła, wyrównujemy powierzchnię.

    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 20 - 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    UWAGA: Jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia beza za bardzo się przypieka przykryjmy ją folią aluminiową i dopieczmy do końca w/w czasu.
    Ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy.
    Papier odrywamy po całkowitym ostygnięciu ciasta.

    Masa chałwowa.
    Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy pokruszoną chałwę, mieszając podgrzewamy do połączenia, zestawiamy z ognia, schładzamy do temp. pokojowej, potem wkładamy do lodówki aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.

  3. Kiedy to nastąpi ciasto z sezamem (najlepiej razem z papierem w którym się piekło) wkładamy do blaszki, smarujemy równą warstwą masy chałwowej.

    Potem przykrywamy ciastem z kokosem i bardzo delikatnie dociskamy, ale tak by nie uszkodzić bezy.

    Ciasto wkładamy do lodówki na 12 - 24 godziny.

    UWAGA: Ciasto najlepiej się kroi po 30 minutach od wyjęcia z lodówki (masa sezamowa mięknie).

    Smacznego !! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń