Do góry

Desery Przepis na:

Sezon na faworki

Sezon na faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 108

Dodano:

Odsłon: 289

Najsmaczniejsze faworki na świecie

Składniki

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Cukier puder do posypania
  • 1 łyżka spirytusu
  • piwo jasne
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • olej lub smalec do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i po troszeczku piwa. Tyle piwa, żeby zagnieść na jednolitą masę.

    2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki.
    Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało).
    Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały.
    Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

    3. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.

    Smacznego
    Są kruchutkie i wyśmienite w smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń