Do góry

Desery Przepis na:

shortbread cookies z żurawiną - szkockie ciasteczka maślane

shortbread cookies z żurawiną - szkockie ciasteczka maślane

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2174

Dodano:

Odsłon: 647

maślane ciastka bez laktozy z konfiturą żurawinowo -pomarańczową- 16 grzeszków zdrowego odżywiania :) na tyle ciasteczek jest przepis. Jako deser, do herbaty, a nawet na drugie śniadanie. Są tak pyszne, że muszę część chować przed domownikami, żeby nie zniknęły jeszcze przed obiadem:)

Składniki

  • mąka orkiszowa - 1 szklanka
  • mąka ryżowa - 1/2 szklanki
  • zmielone migdały (lub mąka migdałowa) - 1/2 szklanki
  • masło bez laktozy - 1/2 kostki (125g)
  • Jajo kurze - 1 szt
  • cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
  • aromat waniliowy - 2 łyżki
  • konfitura żurawinowa - 8 łyżeczek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suche składniki (mąki, migdały, cukier) wsypuję do miski i mieszam ze sobą.
    Wbijam jajko.
    Masło prosto z lodówki siekam na drobne kawałeczki i rozrzucam po misce, żeby każdy kawałeczek "ubrudził się" mąką.
    Wlewam aromat waniliowy z daleka od jajka.

    Zagniatam wszystko dłonią na jednolita masę.
    Wkładam na 10 minut do lodówki, by ciasto odpoczęło a masło rozpuszczone ciepłem dłoni stężało.

  2. Biorę po kawałku ciasta, zwykle na oko 1/4 i rozwałkowuję na desce/stolnicy wysypanej mąką orkiszową (żeby się nie przyklejało).

    Wycinam foremką "kwiatki" różnej wielkości. Dokładnie są 3 wielkości:
    Największy kwiatek do spód ciastka.
    Średniemu kwiatkowi wycinam dziurkę w środku najmniejszym kwiatkiem.

  3. Blachę wykładam papierem do pieczenia.

    Układam na największym kwiatku obręcz ze średniego.
    Do dziurek nakładam po pół łyżeczki konfitury.
    Małe kwiatki układam na blaszce w wolnych miejscach.
    Jak mi zostaje albo brakuje ciasta to fantazjuję z kształtami - z lenistwa nie rozwałkowuję tego raz jeszcze by wszystkie ciasteczka były takie same, ale można :)

  4. Do piekarnika nagrzanego do 170 stopni wkładam blaszkę z poukładanymi ciasteczkami. Piekę 20 minut góra - dół.
    Jeśli są za mało rumiane, przekładam blachę na półkę wyżej i jeszcze 4 minutki włączam górnego grilla.

    Zapach, jaki się unosi, gdy otworzę piekarnik przywołuje nawet najbardziej zakamuflowanych domowników "co pieczesz? " - nic nic.... bułki na jutro do pracy :) Stawiam na stole dopiero do cup of tea at 5 o`clock :)


    Aneks:
    *Zmielone migdały przechowuję jako produkt uboczny domowego mleka migdałowego https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html
    *Przepis na mój aromat waniliowy domowej roboty jest tutaj https://smaker.pl/polecane/Aromat-waniliowy-domowa-piwniczka
    * Konfitura może być dowolna, nie tylko żurawinowa, np. może być pikatna https://smaker.pl/przepis-energetyzujacy-chutney-dynia-z-pomarancza,124092,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń