Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popularne okołobożonarodzeniowe ciasteczka skandynawskie.
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 104
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 57
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 95
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 342
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem i ogórkami kiszonymi to...
Odsłon: 2705
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 104
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 57
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 95
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 342
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem i ogórkami kiszonymi to...
Odsłon: 2705
Składniki
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną na gładką masę.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Konsystencja ciasta powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki.
Zresztą z tych proporcji wychodzi idealne ciasto.
W szerszym saganku o grubszym dnie rozgrzewamy olej ( wysokość minimum 3 cm ). Nagrzewamy do 180 C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed smażeniem, powinno być zimne.
Foremkę do rozetek zanurzamy w gorącym oleju, otrzepujemy, zanurzamy w cieście i od razu przekładamy do saganka.
Foremkę zanurzamy tylko do jej wysokości , wierzch nie może być powinien pokryty ciastem.
Jeśli ciasto samo nie odpadnie od foremki, delikatnie pomóżmy sobie widelcem.
Smażymy krótko, do lekkiego przyrumienienia.
Nam smakują te bardziej przyrumienione.
Potem przekładamy na papierowe serwetki.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.