Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popularne okołobożonarodzeniowe ciasteczka skandynawskie.
Skandynawskie rozetki
Składniki
- mąka pszenna 200 g
- mleko 250 ml
- 2 jajka
- cukier 10 g
- szczypta soli
- rum, lub inny alkohol 15 ml
Składniki
- mąka pszenna 200 g
- mleko 250 ml
- 2 jajka
- cukier 10 g
- szczypta soli
- rum, lub inny alkohol 15 ml

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną na gładką masę.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Konsystencja ciasta powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki.
Zresztą z tych proporcji wychodzi idealne ciasto.
W szerszym saganku o grubszym dnie rozgrzewamy olej ( wysokość minimum 3 cm ). Nagrzewamy do 180 C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed smażeniem, powinno być zimne.
Foremkę do rozetek zanurzamy w gorącym oleju, otrzepujemy, zanurzamy w cieście i od razu przekładamy do saganka.
Foremkę zanurzamy tylko do jej wysokości , wierzch nie może być powinien pokryty ciastem.
Jeśli ciasto samo nie odpadnie od foremki, delikatnie pomóżmy sobie widelcem.
Smażymy krótko, do lekkiego przyrumienienia.
Nam smakują te bardziej przyrumienione.
Potem przekładamy na papierowe serwetki.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3760

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 102

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 325
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3760

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 102

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 325



Składniki
- mąka pszenna 200 g
- mleko 250 ml
- 2 jajka
- cukier 10 g
- szczypta soli
- rum, lub inny alkohol 15 ml
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną na gładką masę.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Konsystencja ciasta powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki.
Zresztą z tych proporcji wychodzi idealne ciasto.
W szerszym saganku o grubszym dnie rozgrzewamy olej ( wysokość minimum 3 cm ). Nagrzewamy do 180 C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed smażeniem, powinno być zimne.
Foremkę do rozetek zanurzamy w gorącym oleju, otrzepujemy, zanurzamy w cieście i od razu przekładamy do saganka.
Foremkę zanurzamy tylko do jej wysokości , wierzch nie może być powinien pokryty ciastem.
Jeśli ciasto samo nie odpadnie od foremki, delikatnie pomóżmy sobie widelcem.
Smażymy krótko, do lekkiego przyrumienienia.
Nam smakują te bardziej przyrumienione.
Potem przekładamy na papierowe serwetki.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ale kusisz tą przepyszną szarlotką. Od patrzenia ślinkę połykam, kubki smakowe dają sie we znaki , pychotka.;)
Boska szarlotka :) u mnie też szarlotka...,, biedna ,, :)