Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popularne okołobożonarodzeniowe ciasteczka skandynawskie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115856
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7889
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2980
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1404
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1248
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115856
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7889
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2980
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1404
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1248
Składniki
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną na gładką masę.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Konsystencja ciasta powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki.
Zresztą z tych proporcji wychodzi idealne ciasto.
W szerszym saganku o grubszym dnie rozgrzewamy olej ( wysokość minimum 3 cm ). Nagrzewamy do 180 C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed smażeniem, powinno być zimne.
Foremkę do rozetek zanurzamy w gorącym oleju, otrzepujemy, zanurzamy w cieście i od razu przekładamy do saganka.
Foremkę zanurzamy tylko do jej wysokości , wierzch nie może być powinien pokryty ciastem.
Jeśli ciasto samo nie odpadnie od foremki, delikatnie pomóżmy sobie widelcem.
Smażymy krótko, do lekkiego przyrumienienia.
Nam smakują te bardziej przyrumienione.
Potem przekładamy na papierowe serwetki.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.