Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skyrnik to lekki, niskokaloryczny deser przygotowany z jogurtu Skyr. To tradycyjny wyrób islandzki, który powstaje z mleka krowiego, ale – w odróżnieniu od „zwykłego” jogurtu – jest on wyjątkowo zasobny w pełnowartościowe białko, a przy tym niskokaloryczny. Ostatnimi czasy Skyr stał się prawdziwym przebojem wśród osób dbających o linię, a także tych, które regularnie trenują siłowo. Pyszny, kremowy skyrnik to sernik na zimno, który można jeść bezkarnie, zwłaszcza jeśli znajdujący się w poniższym przepisie cukier puder zastąpi się np. erytrytolem.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 192
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 192
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Zmiel w malakserze herbatniki albo umieść je w mocnym worku foliowym i rozgnieć wałkiem) i wymieszaj z upłynnionym olejem kokosowym. Wyłóż uzyskaną masą spód i brzegi tortownicy. Wstaw do lodówki. Poczekaj, aż masa stężeje
Namocz żelatynę w niewielkiej ilości wody. Następnie rozpuść ją w 100 ml podgrzanego do około 50°C mleka kokosowego. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczania.
Połącz jogurt z resztą mleka kokosowego, cukrem i skórka otartą z cytryny. Dodaj kilka łyżek uzyskanej masy do przestudzonego mleka z żelatyną. Wymieszaj i stopniowo wlej do masy jogurtowej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przelej do tortownicy i wstaw na kilka godzin do lodówki.