Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet na święta to klasyczna propozycja w wielkanocnym menu - szczególnie ten domowy smakuje wybornie i wiele osób czeka na to, aby go spróbować. Pomysłów na wykonanie tego dania można mieć sporo, pasztet klasyczny urozmaicisz wzbogacając go o ulubione dodatki. My proponujemy w przepisie parmezan, który sprawia, że wielkanocny przepis nabiera nowego charakteru.
Jak zrobić domowy pasztet? Za pierwszym razem może wydawać się to nieco skomplikowane, ale spokojnie - z dobrym przepisem na pewno sobie poradzisz. Podstawą są oczywiście dobre jakościowo składniki - chodzi przede wszystkim o mięso, ale też jajka oraz przyprawy, które są istotnym składnikiem pasztetu domowego.
Nie ma wątpliwości co do tego, że naturalny skład pasztetu to jego ogromna zaleta, ten przygotowywany w domu jest zdecydowanie najlepszy. To zdrowa alternatywa dla sklepowych pasztetów, dlatego, aby dać swojej rodzinie i gościom to, co najlepsze, w te święta przygotuj domowy pasztet.
Gdy robisz domowy pasztet świąteczny, masz także spore pole do eksperymentów - zawsze możesz dodać do niego to, co lubisz najbardziej. Ostatecznie składniki pasztetu wielkanocnego można dopasować do indywidualnych preferencji. U nas pomysłów nie brakuje. Jeśli masz ochotę to możesz przygotować np. pasztet z cukinii czy pasztet w słoiku idealny na kanapki.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15506
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15506
Składniki
W misce wymieszaj surowe jajko z przyprawami. Dodaj mięso, mąkę migdałową i parmezan. Wyrób dłońmi do uzyskania jednolitej konsystencji.
Foremkę do pieczenia pasztetów lub ciast o wymiarach ok. 20x10 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Do foremki włóż połowę masy mięsnej. Na niej połóż ugotowane i obrane ze skorupek jajka w równej odległości od siebie.
Na jajka połóż drugą część mięsa. Boki dociśnij, by masa dobrze się ze sobą stykała, a jajka były całkowicie zatopione.
Pasztet posmaruj musztardą. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 60 minut.
Pasztet wielkanocny z jajkiem studź przynajmniej przez 15 minut przed krojeniem. Możesz też podać go na zimno, udekorowany natką pietruszki.