Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet wielkanocny z jajkiem to klasyczna, świąteczna potrawa. Mimo zamiłowania do tradycji, warto poeksperymentować i stworzyć nową odsłonę tego dania. Pasztet z mięsa wołowego jest bardziej wyrazisty, a nutka parmezanu wprowadza bardzo charakterystycznego, niemal włoskiego smaku. Całość dopełnia musztarda dodająca delikatnej pikanterii. Ta wersja pasztetu to prawdziwe odkrycie i choć zawiera składniki raczej nieużywane na co dzień, to warto jej skosztować na Wielkanoc.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2111
Polecam.
Odsłon: 531
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12561
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5415
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2111
Polecam.
Odsłon: 531
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12561
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5415
Składniki
W misce wymieszaj surowe jajko z przyprawami. Dodaj mięso, mąkę migdałową i parmezan. Wyrób dłońmi do uzyskania jednolitej konsystencji.
Foremkę do pieczenia pasztetów lub ciast o wymiarach ok. 20x10 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Do foremki włóż połowę masy mięsnej. Na niej połóż ugotowane i obrane ze skorupek jajka w równej odległości od siebie.
Na jajka połóż drugą część mięsa. Boki dociśnij, by masa dobrze się ze sobą stykała, a jajka były całkowicie zatopione.
Pasztet posmaruj musztardą. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 60 minut.
Pasztet wielkanocny z jajkiem studź przynajmniej przez 15 minut przed krojeniem. Możesz też podać go na zimno, udekorowany natką pietruszki.