Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz sałatek, kotletów czy placków można wykorzystać ją również do upieczenia wegetariańskiego pasztetu. Tak przygotowany pasztet idealnie sprawdzi się jako składnik kanapek lub warzywny dodatek do obiadu. Wypróbujcie ten przepis, gwarantujemy, że będziecie do niego chętnie wracać!
keksówka o wymiarach 11 x 30 cm
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 2141
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 202
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 2141
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach (cukinii nie obieramy). Startą cukinię przekładamy do miski, dodajemy płaską łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy co startej cukinii.
Marchewkę obieramy, płuczemy pod wodą, ścieramy na tarce i dodajemy do miski.
Do warzyw dodajemy bułkę tartą, jajka, kaszę mannę, oliwę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki (o wymiarach 11 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet z cukinii pieczemy przez około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół bez teromoobiegu).
Upieczony pasztet wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Kroimy po ostygnięciu (świeżo upieczony, gorący pasztet może się rozpadać podczas krojenia).