Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z cukinii to wyborne danie kuchni wegetariańskiej, które sprawdzi się na kanapki, krakersy lub też przy desce wędlin i serów. Sprawdzi się również jako warzywny dodatek do obiadu a nawet samodzielne danie. Bardzo wdzięcznie prezentuje się w śniadaniówkach. Wystarczy dodać ulubiony sos - pomidorowy, pieczarkowy czy serowy. Ciekawie sprawdzi się też sos pieprzowy, który doda nuty pikantnego smaku. Masz niemal dowolny wybór.
Do wyboru masz wiele przepisów na wegetariańskie danie tego typu. Jest pasztet z selera, pasztet z soczewicy czy wielowarzywny pasztet o intensywnym smaku. Ta wersja jest bardzo delikatna, miękka i rozpływająca się w ustach. Główny składnik jest niezwykle wszechstronny i uniwersalny w zastosowaniu - dopasowuje się smakiem do pozostałych produktów, może być słodki lub pikantny, kwaśny czy mocno ziołowy. Dzięki temu bez trudu dopasujesz to danie do indywidualnych oczekiwań twojej rodziny. Stworzysz domowy pasztet warzywny lub eleganckie i wytworne danie. Dietetyczna wartość cukinii to jedynie ok. 20 kcal na 100 g, przez co warzywo będzie idealne przy diecie redukcyjnej. Zawiera również błonnik regulujący pracę jelit oraz witaminy C i E, które hamują aktywność wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia.
Jedynym niewegańskim składnikiem tego pasztetu z cukinii są jajka. Z powodzeniem możesz je zamienić na wegański zamiennik lub inny produkt - siemię lniane czy purée z ziemniaków lub ciecierzycy. Te składniki mają właściwości wiążące i sprawią, że danie będzie łatwo się kroić, a jednocześnie smak pasztetu nie zmieni się drastycznie.
keksówka o wymiarach 11 x 30 cm
Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem - możesz korzystać zarówno z młodych sztuk, jak i starych. W pierwszym przypadku jednak będzie nieco mniej pracy. Młode cukinie mają miękką skórkę i niewielkie pestki, dzięki czemu nie trzeba ich usuwać. Starsze okazy warto obrać i wydrążyć gniazda nasienne, po czym dopiero później możesz je zetrzeć. Pamiętaj, że waga cukinii podana w przepisie dotyczy młodego warzywa i jest liczona razem z pestkami i skórką, dlatego najlepiej jest zważyć same wiórki, których później użyjesz. To nie jedyne danie, gdzie możesz je wykorzystać - usmaż je także jako proste i lekkie kotlety z cukinii.
Przygotowanie pasztetu należy zacząć od starcia warzywa na tarce o dużych lub średnich oczkach i przełożenia wiórek na sitko. Następnie należy posypać je sporą ilością soli i dobrze wymieszać. Sól sprawia, że całość zacznie puszczać wodę z miąższu, a już po ok. 30-40 minutach cukinię odciśnij mocno i przełóż do miski razem z innymi składnikami, takimi jak pozostałe starte warzywa. Nie przejmuj się odrobiną pozostałej wilgoci - tę zwiąże bułka tarta i kasza manna, dodane do masy pasztetowej.
Dla uzyskania wyrazistego smaku, kluczowe jest użycie dużej ilości aromatycznych przypraw. Obowiązkowe są papryka w proszku, ząbki czosnku, natka pietruszki. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, dołóż szczyptę lub dwie chili, ale sprawdzi się też kurkuma, imbir lub curry. Te ostatnie nadadzą daniu piękny, żółty kolor. Pamiętaj, by nie dodawać lub dodawać bardzo ostrożnie więcej soli - cukinia jest mocno posolona i może być to całkowicie wystarczające. Spróbuj również zamienić zwykłe warzywo na inną odmianę - cukinia żółta jest delikatniejsza i słodsza w smaku; będzie idealna dla najmłodszych. Ciekawym rozwiązaniem będzie też dołożenie chrupiących elementów, takich jak pestki dyni, kawałki orzechów czy też słonecznik.
Ten smakowity pasztet jest idealnym daniem dla dzieci, osób wrażliwych czy też uczulonych na intensywne produkty. Cukinia jest niesamowicie delikatna, ale jednocześnie bardzo wdzięcznie przejmuje smak pozostałych składników i dodaje im delikatności. Spróbuj połączyć ją z marchewką, czerwoną papryką czy też ziemniakami - poeksperymentuj nad swoim własnym przepisem na danie dla całej rodziny.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 486
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242889
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 486
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242889
Składniki
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach (cukinii nie obieramy). Startą cukinię przekładamy do miski, dodajemy płaską łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy co startej cukinii.
Marchewkę obieramy, płuczemy pod wodą, ścieramy na tarce i dodajemy do miski.
Do warzyw dodajemy bułkę tartą, jajka, kaszę mannę, oliwę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki (o wymiarach 11 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet z cukinii pieczemy przez około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół bez teromoobiegu).
Upieczony pasztet wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Kroimy po ostygnięciu (świeżo upieczony, gorący pasztet może się rozpadać podczas krojenia).