Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz sałatek, kotletów czy placków można wykorzystać ją również do upieczenia wegetariańskiego pasztetu. Tak przygotowany pasztet idealnie sprawdzi się jako składnik kanapek lub warzywny dodatek do obiadu. Wypróbujcie ten przepis, gwarantujemy, że będziecie do niego chętnie wracać!
keksówka o wymiarach 11 x 30 cm
Sezon na cukinie w pełni, omlet przygotowałam jako lunch do pracy.
Odsłon: 2751
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1185
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 400
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 650
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1185
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 400
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 650
Składniki
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach (cukinii nie obieramy). Startą cukinię przekładamy do miski, dodajemy płaską łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy co startej cukinii.
Marchewkę obieramy, płuczemy pod wodą, ścieramy na tarce i dodajemy do miski.
Do warzyw dodajemy bułkę tartą, jajka, kaszę mannę, oliwę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki (o wymiarach 11 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet z cukinii pieczemy przez około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół bez teromoobiegu).
Upieczony pasztet wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Kroimy po ostygnięciu (świeżo upieczony, gorący pasztet może się rozpadać podczas krojenia).
Przepisy Dodatki
Dodatki
Szybki zakwas na barszcz biały
Dodatki
Baba ghanoush
Dodatki
Chrzan domowy
Dodatki
Wielkanocny wieniec
Szybki zakwas na barszcz biały
Smak domowego zakwasu nie może się równać z kupnymi odpowiednikami. Jest o wi...
Odsłon: 1074
Baba ghanoush
Pasta popularna na bliskim wschodzie. Najczęściej serwowana i świeżymi warzyw...
Odsłon: 678