Do góry

Desery Przepis na:

Ślimaczki z jabłkami i serem

Ślimaczki z jabłkami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 1162

Nadzienie z jabłek i sera jest też dobrym nadzieniem do ślimaczków. W nadzieniu są oprócz cynamonu i brązowego cukru jest imbir. Razem stanowią dobrą mieszankę. Ślimaczki nie są za słodkie i można zrobić lukier który także je ozdabia. Porcja jest na około 30 sztuk.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 125 g margaryny albo masła
  • 30 g drożdży
  • Nadzienie 60 g brązowego cukru, 2 jabłka, ½ łyżeczki zmielonego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g mielonego twarogu
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ślimaczki z jabłkami i serem

Przygotowanie

  1. Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn: rozkruszyć je do miski, dodać łyżkę cukru i łyżkę ciepłego mleka i wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut.. Dodać resztę składników przesianą mąkę, cukier, jajko ciepłe mleko i na końcu stopiony tłuszcz i wyrobić ciasto. Masa powinna być dość gęsta. Przykryć miskę ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

  2. Ser wymieszać z cukrem cynamonem i imbirem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć lekko z soku.
    Dodać do twarogu i wymieszać.

  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na szerokość(około 30 x 40 cm) i nałożyć połowę nadzienia pamiętając, żeby zostawić margines wolnego miejsca od brzegów około 4 cm. Zwinąć w rulon, (zwijać dłuższą stronę) następnie pokroić na plastry ok. 2½ cm grubości. Każdy koniec z plastra ślimaczka włożyć pod spod. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Podrośnięte ślimaczki posmarować, rozbełtanym jajkiem. Piec około 15- 20 minut w temp. 200°C aż ładnie się zrumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń