Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadzienie z jabłek i sera jest też dobrym nadzieniem do ślimaczków. W nadzieniu są oprócz cynamonu i brązowego cukru jest imbir. Razem stanowią dobrą mieszankę. Ślimaczki nie są za słodkie i można zrobić lukier który także je ozdabia. Porcja jest na około 30 sztuk.
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 80
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 80
Składniki
Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn: rozkruszyć je do miski, dodać łyżkę cukru i łyżkę ciepłego mleka i wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut.. Dodać resztę składników przesianą mąkę, cukier, jajko ciepłe mleko i na końcu stopiony tłuszcz i wyrobić ciasto. Masa powinna być dość gęsta. Przykryć miskę ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
Ser wymieszać z cukrem cynamonem i imbirem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć lekko z soku. Dodać do twarogu i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na szerokość(około 30 x 40 cm) i nałożyć połowę nadzienia pamiętając, żeby zostawić margines wolnego miejsca od brzegów około 4 cm. Zwinąć w rulon, (zwijać dłuższą stronę) następnie pokroić na plastry ok. 2½ cm grubości. Każdy koniec z plastra ślimaczka włożyć pod spod. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Podrośnięte ślimaczki posmarować, rozbełtanym jajkiem. Piec około 15- 20 minut w temp. 200°C aż ładnie się zrumienią.