Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ślimaczki z makiem i orzechami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1087
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1087
Składniki
Drożdże utrzyj z 50 ml mleka, łyżką cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Połącz resztę mąki (bez 4 łyżek), 7 łyżek cukru, szczyptę soli, żółtka i 100 ml mleka. Dodaj zaczyn. Wyrób ciasto, odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Masło zagnieć z 4 łyżkami mąki. Ciasto drożdżowe rozwałkuj, na środku ułóż maślaną kostkę. Zawiń ją w ciasto drożdżowe, rozwałkuj. Pono- wnie złóż ciasto, zawijając brzegi. Schłodź 40 min. Znów rozwałkuj. Powtórz proces jeszcze dwa razy.
Zagotuj resztę mleka i cukru z cukrem waniliowym, makiem i orzechami, dodaj rum. Ciasto rozwałkuj, nałóż farsz, zwiń roladę. Pokrój na 8 plastrów. Poukładaj je w tortownicy obok siebie. Odstaw na 15 min. Piecz ok. 45 min w 180 st.
Drożdżowe zagniatane z ciastem maślanym (tzw. półfrancuskie ciasto drożdżowe), wstawiaj zawsze do nagrzanego piekarnika. W przeciwnym razie wytopi się z niego tłuszcz i efekt nie będzie taki, jakiego oczekujesz.
Czas ok. 80 min; porcja – 310 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety