Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki ze śliwkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 155
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 155
Składniki
Wymieszaj twaróg z cukrem i jajkiem.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Pod koniec dodaj olej, ugnieć nieklejące się ciasto i odłóż je na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Powidła śliwkowe wymieszaj z cynamonem i z rumem.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i posmaruj go powidłami.
Zwiń w roladę i pokrój na plastry o grubości 1 cm.
Rozłóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem i posmaruj rozbełtanym białkiem.
Oczyść śliwki, pokrój je i wyjmij pestki.
Do środka każdego ślimaczka wciśnij dwa kawałki śliwki.
10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
11. Kiedy się upieką, poczekaj, aż ostygną na papierze, a następnie ostrożnie je poodrywaj.
Czas: ok. 50 minut. Poziom: średni. Sztuki: 20. 120 kcal/sztukaŹródło: Tele Tydzień