Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi.
1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Trzy całe jajka i 2 żółtka utrzeć mikserem z cukrem, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy jak jest za gęste dolewamy mleka jak za rzadkie wsypujemy trochę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy cienką warstwę powideł, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.
5. Gotowe.
6. Smacznego.
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 848
Pyszna rolada czekoladowa z kremem bez proszku do pieczenia. Uwaga: znika w z...
Odsłon: 514
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 848
Pyszna rolada czekoladowa z kremem bez proszku do pieczenia. Uwaga: znika w z...
Odsłon: 514
Składniki
1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Trzy całe jajka i 2 żółtka utrzeć mikserem z cukrem, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy jak jest za gęste dolewamy mleka jak za rzadkie wsypujemy trochę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy cienką warstwę powideł, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry. 4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.
5. Gotowe. 6. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z borówkami i kruszonką
Desery
Podgrzybki ciasteczkowe
Desery
Ekstremalnie jagodowy sernik na zimno
Desery
MALINOWA CHMURKA
Ciasto z borówkami i kruszonką
Szybkie i proste ciasto. W sam raz na niedzielne popołudnie.
Odsłon: 18
Podgrzybki ciasteczkowe
Te ciasteczka zaskoczą wyglądem i smakiem domowników jak i gości. Są bardzo...
Odsłon: 48