Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie będą jadły dzieci ciasto można nasączyć alkoholem oraz użyc go do namoczenia śliwek. Zwykle robię 2 warstwy 1 przekładam powidłami a na wierz daję krem. Tu wyjatkowo 3 warstwy ponieważ uzyłam mniejszej formy i ciasto bardzo urosło, dlatego sugerowaną porcję proponuję przygotować na dużą blachę.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33446
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9712
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2188
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4184
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 933
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33446
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9712
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2188
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4184
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 933
Składniki
Śliwki zalać wodą lub alkoholem i odstawić. Ciasto: Mleko, masło, kakao i cukier podgrzac w rondelku na jednolitą masę. Po wystygnieciu dodac mąkę przesianą z proszkiem oraz zółtka. o wymieszaniu (mikserem) dodać ubite białka, delikatnie mieszając ( już ręcznie). Wlać na duzą blachę piec ok. 45 w 180. Ciasto może się wybrzuszyć i popękać trzeba będzie po prostu wyrównać nożem. Po wystygnieciu przeciąć na dwa spody. Dolny nasączyć alkoholem lub wodą ze sliwek, posmarować powidłami. Przykryć drugim również nasączyć. Wierzch smarujemy gęstniejącą śmietanką ( śmietanke ubijamy dodajemy rozpuszczoną żelatyne 3/4 szklanki w porcji jak na 1/2 l.) Po włożeniu do lodówki tężeje w 15 min. Na zastygniętej masie układamy gęsto namoczone śliwki. Rozpuszczemy czekolande ( w mikrofalówce lub piekarniku) i polewamy każdą śliwkę, jak na zdjeciu. Ciasto najlepiej by postało kilka godz. w lodówce.