Do góry

Desery Przepis na:

Śliwka w czekoladzie

Śliwka w czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 929

Dodano:

Odsłon: 3858

Jeśli nie będą jadły dzieci ciasto można nasączyć alkoholem oraz użyc go do namoczenia śliwek. Zwykle robię 2 warstwy 1 przekładam powidłami a na wierz daję krem. Tu wyjatkowo 3 warstwy ponieważ uzyłam mniejszej formy i ciasto bardzo urosło, dlatego sugerowaną porcję proponuję przygotować na dużą blachę.

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka 4 szklanki
  • Cukier ( szklanka do 1,5 zależy jaki stopień słodkości preferujemy)
  • Masło kostka 250g
  • Mleko szklanka
  • Kakao 7 łyzek
  • Jajka 8
  • Proszek do pieczenia
  • Reszta:
  • Śmietanka 30 lub 36 0,5l
  • Żelatyna
  • Powidła śliwkowe
  • cukier puder (3/4 łyżki)
  • Śliwki suszone ok 25 sztuk
  • Czekolada gorzka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki zalać wodą lub alkoholem i odstawić.
    Ciasto:
    Mleko, masło, kakao i cukier podgrzac w rondelku na jednolitą masę. Po wystygnieciu dodac mąkę przesianą z proszkiem oraz zółtka. o wymieszaniu (mikserem) dodać ubite białka, delikatnie mieszając ( już ręcznie). Wlać na duzą blachę piec ok. 45 w 180. Ciasto może się wybrzuszyć i popękać trzeba będzie po prostu wyrównać nożem.

    Po wystygnieciu przeciąć na dwa spody. Dolny nasączyć alkoholem lub wodą ze sliwek, posmarować powidłami. Przykryć drugim również nasączyć. Wierzch smarujemy gęstniejącą śmietanką ( śmietanke ubijamy dodajemy rozpuszczoną żelatyne 3/4 szklanki w porcji jak na 1/2 l.) Po włożeniu do lodówki tężeje w 15 min. Na zastygniętej masie układamy gęsto namoczone śliwki. Rozpuszczemy czekolande ( w mikrofalówce lub piekarniku) i polewamy każdą śliwkę, jak na zdjeciu. Ciasto najlepiej by postało kilka godz. w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń