Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na pyszny i niezwykle aromatyczny przepis – śliwki pod kruszonką. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, które zachwycą Was swym smakiem i prostotą wykonania. Przygotowanie tego przysmaku jest dziecinnie łatwe, więc zapraszam do kuchni, by razem stworzyć małe kulinarne arcydzieło. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i delektowania się każdym kęsem tej wyjątkowej słodkości. Śliwki pod kruszonką najlepiej smakują na ciepło podane z lodami.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 106
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 67
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 106
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 67
Składniki
Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy zimne masło i wszystko łączymy, delikatnie rozcierając w palcach do momentu aż powstanie kruszonka czyli ( większe grudki ).
W żaroodpornej formie posmarowanej masłem układamy połówki śliwek skórką do dołu. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 35-40 minut. Tak przygotowane śliwki najlepiej smakują podane na gorąco z lodami.