Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na pyszny i niezwykle aromatyczny przepis – śliwki pod kruszonką. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, które zachwycą Was swym smakiem i prostotą wykonania. Przygotowanie tego przysmaku jest dziecinnie łatwe, więc zapraszam do kuchni, by razem stworzyć małe kulinarne arcydzieło. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i delektowania się każdym kęsem tej wyjątkowej słodkości. Śliwki pod kruszonką najlepiej smakują na ciepło podane z lodami.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33543
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 134
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 255
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33543
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 134
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 255
Składniki
Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy zimne masło i wszystko łączymy, delikatnie rozcierając w palcach do momentu aż powstanie kruszonka czyli ( większe grudki ).
W żaroodpornej formie posmarowanej masłem układamy połówki śliwek skórką do dołu. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 35-40 minut. Tak przygotowane śliwki najlepiej smakują podane na gorąco z lodami.