Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na pyszny i niezwykle aromatyczny przepis – śliwki pod kruszonką. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, które zachwycą Was swym smakiem i prostotą wykonania. Przygotowanie tego przysmaku jest dziecinnie łatwe, więc zapraszam do kuchni, by razem stworzyć małe kulinarne arcydzieło. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i delektowania się każdym kęsem tej wyjątkowej słodkości. Śliwki pod kruszonką najlepiej smakują na ciepło podane z lodami.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 963
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 103
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2156
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4173
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 963
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 103
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2156
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4173
Składniki
Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy zimne masło i wszystko łączymy, delikatnie rozcierając w palcach do momentu aż powstanie kruszonka czyli ( większe grudki ).
W żaroodpornej formie posmarowanej masłem układamy połówki śliwek skórką do dołu. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 35-40 minut. Tak przygotowane śliwki najlepiej smakują podane na gorąco z lodami.