Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na pyszny i niezwykle aromatyczny przepis – śliwki pod kruszonką. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, które zachwycą Was swym smakiem i prostotą wykonania. Przygotowanie tego przysmaku jest dziecinnie łatwe, więc zapraszam do kuchni, by razem stworzyć małe kulinarne arcydzieło. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i delektowania się każdym kęsem tej wyjątkowej słodkości. Śliwki pod kruszonką najlepiej smakują na ciepło podane z lodami.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 432
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 67
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 95
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 432
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 67
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 95
Składniki
Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy zimne masło i wszystko łączymy, delikatnie rozcierając w palcach do momentu aż powstanie kruszonka czyli ( większe grudki ).
W żaroodpornej formie posmarowanej masłem układamy połówki śliwek skórką do dołu. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 35-40 minut. Tak przygotowane śliwki najlepiej smakują podane na gorąco z lodami.