Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ciasta ze śliwkami. Gdy tylko jest sezon bardzo często je piekę.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 476
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 105
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 181
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 145
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 476
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 105
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 181
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 145
Składniki
· Z żółtek, mąki krupczatki, cukru oraz proszku zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. · Śliwki umyć, wydrylować z pestek. · Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie położyć na papierze połowę ciasta. · Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, szybciutko posmarować żółtkiem i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika, aby żółtko się ścięło. · Kiedy żółtko się zetnie to na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek skórką w dół (śliwek nie słodziłam, bo były same w sobie dosyć słodkie). · Ubijamy pianę z białek na sztywno, do ubitej piany dodajemy galaretkę agrestową (ma ona taki kwaskowaty smak). · Pianę wykładamy na śliwki. · Na pianę wykładamy resztę ciasta cząstkami. · Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut do zrumienienia się ciasta. · Po upieczeniu ciasto trzymamy jeszcze troszkę w uchylonym piekarniku. · Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie. · Smacznego !!!