Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
skoro śliwek mamy w bród ... oto jedna z propozycji ich wykorzystania, pyszna ... :-) Podane proporcje są na dużą blachę, dla łasuchów :-)
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 56
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 213
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 84
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 188
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 120
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 56
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 213
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 84
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 188
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 120
Składniki
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki
Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Powoli dodawać mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i dokładnie wymieszać łyżką.
Na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wyłożyć połowę ciasta. Na to poukładać połówki śliwek skórką na dół, dosyć gęsto. Między śliwki wkładać kostki czekolady. Owoce zalać gorącym budyniem (ugotowanym w 1l mleka). Na wierzch rozsmarować drugą połowę ciasta.
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. Po ostudzeniu polać ulubioną polewą.
Smacznego :-)