Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
skoro śliwek mamy w bród ... oto jedna z propozycji ich wykorzystania, pyszna ... :-) Podane proporcje są na dużą blachę, dla łasuchów :-)
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1398
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1324
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 307
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1398
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1324
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 307
Składniki
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki
Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Powoli dodawać mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i dokładnie wymieszać łyżką.
Na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wyłożyć połowę ciasta. Na to poukładać połówki śliwek skórką na dół, dosyć gęsto. Między śliwki wkładać kostki czekolady. Owoce zalać gorącym budyniem (ugotowanym w 1l mleka). Na wierzch rozsmarować drugą połowę ciasta.
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. Po ostudzeniu polać ulubioną polewą.
Smacznego :-)