Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W miarę szybkie kakaowe kruche ciasto, lekko kwaskowate dzięki śliwkom i aromatyczne dzięki przyprawom
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2972
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2972
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
Z mąki, margaryny, żółtek, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia i kakao zagnieść kruszonkę i włożyć na dużą blachę (ok. 25 x 35 cm - ja zrobiłam w większej i wyszło trochę za niskie). Odrobinę kruszonki zostawić do posypania wierzchu.
Wydrążone śliwki pokroić w ćwiartki i wymieszać w misce z Przyprawą do kawy i deserów firmy Kamis w formie młynka. Dla tych którzy jej nie znają: naprawdę polecam. To mieszanka cynamonu, cukru kandyzowanego, goździków, kardamonu i wanilii. Używam jej do kawy, ciast czy naleśników. Kosztuje ok 8 zł, bardzo wydajna (mam 2 lata a nie zużyłam połowy słoiczka). Jest w formie młynka więc trudno ocenić, ile jej daję do śliwek - ale naprawdę sporo (kilkadziesiąt machnięć młynkiem ;)) Aromatyczne śliwki wyłożyć na ciasto
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać 1 szkl cukru, cukier waniliowy i mąkę. Pianę wyłożyć na blachę, posypać resztą kruszonki. Piec ok 40 min w 165-170 st. (ja ze względu na pianę piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta)