Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W miarę szybkie kakaowe kruche ciasto, lekko kwaskowate dzięki śliwkom i aromatyczne dzięki przyprawom
Z mąki, margaryny, żółtek, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia i kakao zagnieść kruszonkę i włożyć na dużą blachę (ok. 25 x 35 cm - ja zrobiłam w większej i wyszło trochę za niskie). Odrobinę kruszonki zostawić do posypania wierzchu.
Wydrążone śliwki pokroić w ćwiartki i wymieszać w misce z Przyprawą do kawy i deserów firmy Kamis w formie młynka. Dla tych którzy jej nie znają: naprawdę polecam. To mieszanka cynamonu, cukru kandyzowanego, goździków, kardamonu i wanilii. Używam jej do kawy, ciast czy naleśników. Kosztuje ok 8 zł, bardzo wydajna (mam 2 lata a nie zużyłam połowy słoiczka). Jest w formie młynka więc trudno ocenić, ile jej daję do śliwek - ale naprawdę sporo (kilkadziesiąt machnięć młynkiem ;)) Aromatyczne śliwki wyłożyć na ciasto
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać 1 szkl cukru, cukier waniliowy i mąkę. Pianę wyłożyć na blachę, posypać resztą kruszonki. Piec ok 40 min w 165-170 st. (ja ze względu na pianę piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta)
Spontanicznie zmodyfikowana wersja klasycznego mojito, gdzie bialy rum jest...
Odsłon: 1356
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby gołąbków: gotowanych, pieczonych, smaż...
Odsłon: 19420
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1521
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 381
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 208
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby gołąbków: gotowanych, pieczonych, smaż...
Odsłon: 19420
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1521
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 381
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 208
Składniki
Z mąki, margaryny, żółtek, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia i kakao zagnieść kruszonkę i włożyć na dużą blachę (ok. 25 x 35 cm - ja zrobiłam w większej i wyszło trochę za niskie). Odrobinę kruszonki zostawić do posypania wierzchu.
Wydrążone śliwki pokroić w ćwiartki i wymieszać w misce z Przyprawą do kawy i deserów firmy Kamis w formie młynka. Dla tych którzy jej nie znają: naprawdę polecam. To mieszanka cynamonu, cukru kandyzowanego, goździków, kardamonu i wanilii. Używam jej do kawy, ciast czy naleśników. Kosztuje ok 8 zł, bardzo wydajna (mam 2 lata a nie zużyłam połowy słoiczka). Jest w formie młynka więc trudno ocenić, ile jej daję do śliwek - ale naprawdę sporo (kilkadziesiąt machnięć młynkiem ;)) Aromatyczne śliwki wyłożyć na ciasto
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać 1 szkl cukru, cukier waniliowy i mąkę. Pianę wyłożyć na blachę, posypać resztą kruszonki. Piec ok 40 min w 165-170 st. (ja ze względu na pianę piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta)
Przepisy Desery
Desery
Brownie rabarbarowe
Desery
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Desery
Kruche ciasteczka z cukrem
Desery
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Brownie rabarbarowe
Jedni się nim zachwycają, inni omijają z daleka. Dla fanów rabarbaru.
Odsłon: 28
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Mieszanka słodkiego i kwaśnego - delikatne, puszyste migdałowe ciasto, słodko...
Odsłon: 38