Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka, zdrowa i przepyszna pascha z kaszy jaglanej
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy słodzik/cukier i gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy kaszę. Do gotującego się mleczka, wsypujemy kaszę i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż wchłonie cały płyn.
Jeszcze ciepłą kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy olej i miksujemy na gładki krem.
Owoce suszone kroimy drobno, orzechy kruszymy i dodajemy do kaszy. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok i również dodajemy do reszty. Wszystko miksujemy krótko, aby do połączenia składników.
Sitko wykładamy gazą i nakładamy masę. Dociskamy, wyrównujemy i zakrywamy końcami gazy. Na to kładziemy talerzyk/miskę, coś cięższego, aby docisnęło masę i pokryło całą powierzchnię.
Wkładamy do miski (najlepiej głębokiej, aby sitko nie opierało się o dno) i wkładamy do lodówki na przynajmniej 12 godz. Po tym czasie odkrywamy rogi gazy, przewracamy na talerzyk i pascha gotowa do spożycia.