Do góry

Desery Przepis na:

Slodkawielkanoc - Sernik "obłoczek"

Slodkawielkanoc - Sernik obłoczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9490

Dodano:

Odsłon: 24887

Istna delikatność, która rozpływa się w ustach...

Składniki

  • 1 kg tłustego sera twarogowego lub śmietankowego ( powyżej 15% tł)
  • 10 jajek, 0,5 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru (pełna), 2 łyżki płynnego miodu (o delikatnym smaku)
  • 100 gramów stopionego i schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ostatecznie można zastąpić aromatem)
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej (z małymi górkami)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (z małymi górkami)
  • 1,5 garści rodzynek, skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli do białek
  • dodatkowo: cukier puder do posypania na wierzch
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Slodkawielkanoc - Sernik "obłoczek"

Przygotowanie

  1. Twaróg i jaja wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem.
    Rodzynki, jeśli ktoś się zdecydował przelać wrzątkiem, odsączyć, zasypać 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej, wymieszać.
    Twaróg zmielić dwukrotnie, pierwszy raz na średnich oczkach, drugi na najmniejszych.
    Następnie utrzeć go z masłem i cukrem, potem wlać miód, śmietanę, ekstrakt lub aromat, 5 całych jajek i 5 żółtek, obie mąki, utrzeć wszystko razem do uzyskania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo.
    Pozostałe białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.
    Opcjonalnie wrzucić bakalie i znów delikatnie wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać powierzchnię.
    Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec około 25 minut, następnie obniżyć do 140 stopni i piec jeszcze około 55 minut, wierzch ciasta ma być bardzo delikatnie złoty.
    Po wyłączeniu nie otwierać drzwiczek piekarnika przez 30 minut, następnie uchylić je lekko na kolejne pół godziny, potem ciasto można wyjąć już na blat.
    Schłodzić do temperatury pokojowej, włożyć do lodówki na parę godzin.
    Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

    UWAGA: Sernik najlepiej jest wyjąć z lodówki na około 40 minut przed krojeniem, ładnie się ukroić i będzie bardziej puszysty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ziembulka 29 grudnia 2014 wygląda smacznie ;) do wypróbowania w sam raz dla gości noworocznych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 27 grudnia 2014 W te Święta Mikołaj wysłuchał moich sernikowych wyrzekań - bo z kupnego, gotowego twarogu nigdy mi sernik nie wychodzi - i dostałam pod choinkę maszynkę do mielenia. Po świętach łapię się za Twój przepis Ewuś, mielę twaróg od podstaw i będę piekła. Trzymaj za mnie kciuki :):):) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 grudnia 2014 Nie możliwe, gdyby sernik rozplywal się w ustach to spłynal by po brodzie na ubranie , Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

undefined-16 24 grudnia 2014 Wesołych Świąt wam życzę i szczęśliwego nowego roku mam nadzieje ze ten nowy rok będzie lepszy zapraszam na kolędowanie https://www.youtube.com/watch?v=v698B_eeeKs

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 grudnia 2014 pieniądze są w wieży babel , każdy może iść tam
i brać według własnych potrzeb.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 23 grudnia 2014 Toż to uczta dla podniebienia :)
Już sam widok zapiera dech. Pozdrówka.
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 grudnia 2014 Piekłam go wczoraj. Ale wierzch mi się przyrumienił :) Mimo że stosowałam się do instrukcji :) .Najważniejsze, że jest pyszny.Polecam. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń