Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13726
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1572
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15222
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6236
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13726
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1572
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15222
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6236
Składniki
Mąkę przesiać do miski ,zrobić dołek ,2 łyżki cukru wymieszać z 3 łyżkami mleka ,drożdżami ,pozostawić do wyrośnięcia. Po 15 min dodać zawiesinę do mąki ,dodać resztę cukru i mleka oraz masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Winogrona umyć ,osuszyć i oderwać łodyżki. Ciasto dobrze wyrobić na blacie posypanym mąką. Rozwałkować na prostokąt 30x23. Posmarować lekko wodą. Połowę winogron rozmieścić na połowie ciasta ,delikatnie naciskając. Przykryć drugą połową ciasta ,delikatnie naciąć nożem. Ułożyć chlebek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wodą ,na wierzch wcisnąć resztę winogron. Przykryć i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec 20 min w temp 200 stopni.
....