Do góry

Desery Przepis na:

Słodki chlebek winogronowy

Słodki chlebek winogronowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2189 Ocena: 48559

Dodano:

Odsłon: 1045

O :) mG

Składniki

  • 250 g mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 200 g ciemnych winogron
  • 200 g jasnych winogron
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski ,zrobić dołek ,2 łyżki cukru wymieszać z 3 łyżkami mleka ,drożdżami ,pozostawić do wyrośnięcia. Po 15 min dodać zawiesinę do mąki ,dodać resztę cukru i mleka oraz masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Winogrona umyć ,osuszyć i oderwać łodyżki. Ciasto dobrze wyrobić na blacie posypanym mąką. Rozwałkować na prostokąt 30x23. Posmarować lekko wodą. Połowę winogron rozmieścić na połowie ciasta ,delikatnie naciskając. Przykryć drugą połową ciasta ,delikatnie naciąć nożem. Ułożyć chlebek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wodą ,na wierzch wcisnąć resztę winogron. Przykryć i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec 20 min w temp 200 stopni.

  2. ....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

asiella88 30 października 2013 widzialam jak robią te ciasto w master szef australia super mam smaka na taki skromny deser ale zapewne pyszne

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 października 2013 Ciasto drożdżowe i winogrona, ciekawe połączenie, muszy wypróbować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 04 października 2013 Super wygląda, z winogronami nigdy nie próbowałam ciasta drożdżowego, chyba najwyższy czas spróbować :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń