Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodkie precle"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 9
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 33
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7961
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 9
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 33
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7961
Składniki
Mąkę przesiej do miski, po środku zrób niewielkie wgłębienie. Włóż do niego pokruszone świeże drożdże. Zasyp je łyżeczką cukru i zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka.
Miskę przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, aby zaczyn wyrósł.
Po tym czasie do miski wlej pozostałe ciepłe mleko i dodaj resztę cukru. Wbij żółtka, posyp je szczyptą soli. Dodaj odrobinę (1/4 łyżeczki) świeżo startej gałki muszkatołowej, opakowanie cukru waniliowego oraz łyżeczkę skórki otartej ze sparzonej cytryny. Lekko wymieszaj.
Na koniec do składników dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Starannie wszy- stko wymieszaj, a następnie energicznie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe.
Zagniecione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 60 min). W tym czasie rodzynki przebierz, opłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw na kilkanaście minut.
Ciasto rozwałkuj, posyp rodzynkami i raz jeszcze zagnieć. Podziel na 16 kawałków, uformuj wałeczki, a z nich precle. Ułóż na blasze, posmaruj jajkiem i posyp siekanymi migdałami. Piecz 20 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety