Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodkie precle"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 59
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3613
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 131
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 59
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3613
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 131
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
Mąkę przesiej do miski, po środku zrób niewielkie wgłębienie. Włóż do niego pokruszone świeże drożdże. Zasyp je łyżeczką cukru i zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka.
Miskę przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, aby zaczyn wyrósł.
Po tym czasie do miski wlej pozostałe ciepłe mleko i dodaj resztę cukru. Wbij żółtka, posyp je szczyptą soli. Dodaj odrobinę (1/4 łyżeczki) świeżo startej gałki muszkatołowej, opakowanie cukru waniliowego oraz łyżeczkę skórki otartej ze sparzonej cytryny. Lekko wymieszaj.
Na koniec do składników dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Starannie wszy- stko wymieszaj, a następnie energicznie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe.
Zagniecione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 60 min). W tym czasie rodzynki przebierz, opłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw na kilkanaście minut.
Ciasto rozwałkuj, posyp rodzynkami i raz jeszcze zagnieć. Podziel na 16 kawałków, uformuj wałeczki, a z nich precle. Ułóż na blasze, posmaruj jajkiem i posyp siekanymi migdałami. Piecz 20 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety