Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uzależniające, chrupiące i słodkie :D
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7684
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 161
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7684
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 161
Składniki
Biszkopt: Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier kryształ i ubijać jeszcze chwilkę. Rozbełtać żółtka, przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszać delikatnie żółtka z pianą z białek.
Wymieszać mąki, kakao z proszkiem i powoli dodawać do masy jajecznej. Wyłożyć do blachy, tortownicy itp. Piec 25-30 min w 180stopni, ja piekę bez termoobiegu, grzałka dolna i górna. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm, można dla pewności zrobić to dwa razy :).
Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce masy kajmakowej. Czekoladę pokroić w grubszą kostkę.Posiekaną czekoladę dodać do masy, wymieszać szpatułką, wstawić na 15 min do lodówki. Na patelnię wsypać cukier brązowy podgrzać, wlać 2 łyżki wody, rozpuścić, dodać słonecznik i wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, wysypać słonecznik równomiernie. Wstawić do piekarnika na jakieś 10-12 min około 180stopni. Wyciągnąć i ostudzić.
Biszkopta przekroić wzdłuż, pierwszą część nasączyć kawą. Wyjąć masę z lodówki, połową posmarować biszkopta, posypać częścią upieczonego słonecznika, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować masą i posypać słonecznikiem. Dla dekoracji można zetrzeć kostkę czekolady.