Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uzależniające, chrupiące i słodkie :D
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 108
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 189
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 474
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 269
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 108
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 189
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 474
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 269
Składniki
Biszkopt: Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier kryształ i ubijać jeszcze chwilkę. Rozbełtać żółtka, przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszać delikatnie żółtka z pianą z białek.
Wymieszać mąki, kakao z proszkiem i powoli dodawać do masy jajecznej. Wyłożyć do blachy, tortownicy itp. Piec 25-30 min w 180stopni, ja piekę bez termoobiegu, grzałka dolna i górna. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm, można dla pewności zrobić to dwa razy :).
Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce masy kajmakowej. Czekoladę pokroić w grubszą kostkę.Posiekaną czekoladę dodać do masy, wymieszać szpatułką, wstawić na 15 min do lodówki. Na patelnię wsypać cukier brązowy podgrzać, wlać 2 łyżki wody, rozpuścić, dodać słonecznik i wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, wysypać słonecznik równomiernie. Wstawić do piekarnika na jakieś 10-12 min około 180stopni. Wyciągnąć i ostudzić.
Biszkopta przekroić wzdłuż, pierwszą część nasączyć kawą. Wyjąć masę z lodówki, połową posmarować biszkopta, posypać częścią upieczonego słonecznika, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować masą i posypać słonecznikiem. Dla dekoracji można zetrzeć kostkę czekolady.