Desery Przepis na:
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło - uwaga, żeby nie zaczęło się palić. Do roztopionego masła dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny, mieszamy - dodajemy cukier, również mieszamy. Na tym etapie można dodać alkohol i przyprawy (podaję jako opcję, bo tutaj już można uskuteczniać najróżniejsze wariacje). Na patelnię wrzucamy banany - smażymy, od czasu do czasu mieszają. Każdy plasterek powinnien z każdej strony nasiąknąć sosem. Do pucharków, miseczek, etc. nakładamy lody, banany układamy na wierzchu. Dekorować bakaliami, sezonowymi owocami, etc. Można również banany włożyć na spód i na wierzch wyłożyć lody - udekorować bitą śmietaną :). Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Boschka 01 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Moja wariacja: zamiast rumu - amaretto, troszkę przypraw,olejek waniliowy, reszta jak w przepisie i ... pycha;)Proste a wykwintne;)
Widziałam kilka dni wcześniej Twój przepis na banany, i dziś przeszukałam kilkanaście bananowych stron Smakera, żeby go odnaleźć;D warto jednak było poświęcić te kilka "ładnych" chwil dla odrobiny przyjemności dla podniebienia.. :)
2 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik 31 maja 2010Zgłoś do usunięcia
musze wypróbować bo uwielbiam banany;) do ulubionych! ^^532 Kto głosował? | Odpowiedz

pirogronianka 22 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
przepysznie brzmi. musze wyprobowac :)33 Kto głosował? | Odpowiedz

edulka12 25 października 2008Zgłoś do usunięcia
Przepyszne danie na słodko, wypróbowane polecam!33 Kto głosował? | Odpowiedz