Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Smażony karp z masłem ziołowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 250
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 250
Składniki
1Sprawionego karpia opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój na dzwonka. Oprósz solą.
Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój na pół. Wyciśniętym sokiem skrop dzwonka karpia. Każde oprósz mąką, zanurz w roztrzepanych jajkach, a na koniec obtocz w bułce tartej.
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju z dodatkiem łyżki masła. Smaż dzwonka karpia na złoty kolor z obu stron. Usmażone ryby przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st.
2-3 łyżki masła utrzyj w miseczce na gładką masę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj łyżkę posiekanego koperku, szczypiorek i starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Całość dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki. Masełko ułóż na folii spożywczej, zroluj, odłóż do schłodzenia. Pokrój w plasterki.
Dzwonka karpia przełóż na półmisek. Na każdym ułóż masło ziołowe. Udekoruj gałązkami świeżego koperku i cząsteczkami cytryny.
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 480 kcal, cena 3,20 złŹródło: Świat kobiety