Do góry

Desery Przepis na:

Śmietankowe ciasteczka z bakaliami

Śmietankowe ciasteczka z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 529

Dodano:

Odsłon: 693

Bardzo smaczne śmietankowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szybko. Najbardziej lubię je w wersji z orzechami włoskimi, ale można je również upiec z innymi bakaliami lub bez niczego i później polukrować.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 białko, 2 łyżki cukru, Bakalie – posiekane orzechy, mak, sezam itp.
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śmietankowe ciasteczka z bakaliami

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się połączyć można dodać łyżkę zimnej wody). Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 5 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka.

    Białko rozkłócić widelcem z dwoma łyżkami cukru i pędzelkiem smarować ciasteczka.
    Posmarowane białkiem ciasteczka posypywać orzechami, makiem lub sezamem i lekko dociskać.
    Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ciasteczka w czasie pieczenia nie rosną, więc nie trzeba zachowywać dużych odstępów).
    Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 10 minut (do zezłocenia).
    Upieczone ciasteczka studzić na kratce, a następnie przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń